1 – 7 august 2016 este consacrată acțiunilor de promovare a alăptării

Posted on 29/07/2016 in Comunicat de presă by admin

Anual în prima săptămâna a lunii august se desfășoară Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA) pentru a încuraja alăptarea şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Activitățile în cadrul SMA sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptarea – o rețea globală de persoane și organizații implicate în protecția, promovarea și sprijinirea alăptării la nivel mondial în colaborarea strânsă cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.
Tema SMA din anul curent este: „Alăptarea: Cheia pentru dezvoltarea durabilă”. Scopul fiind, mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptatului ca un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă și asigurarea sănătății populației pe tot parcursul vieții.
Cel puțin 2 din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă până în a.2030 sunt interdependente de alăptare și nutriția sănătoasă a copiilor mici, ceea ce poate contribui direct la eradicarea foametei, obținerea siguranței hranei, a nutriției, asigurarea sănătății și promovarea bunăstării pe parcursul întregii vieți.
Se estimează, că anual la nivel global malnutriția condiționează peste 3 milioane de decese la copii, sau 45% din totalul deceselor în rândul copiilor. Aproximativ 800 000 de vieți de copii sub 5 ani ar putea fi salvate in fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0-23 luni vor fi alăptați optim. La nivel global, în 2013, au fost estimate 161,5 milioane de copii sub 5 ani cu retard statural și subnutriție, și peste 41 milioane de copii au fost supraponderali sau obezi.
În Republica Moldova, conform datelor studiului MICS din a.2012 în total, 6 la sută din copiii sub 5 ani suferă de retard statural (au înălțimea mică pentru vârsta lor), la 2 la sută dintre copii s-a constatat retard ponderal. În același timp, circa 5 procente din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali (au greutatea mare pentru înălțimea lor).
Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni (fără alte produse alimentare sau apă) şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.
Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern este uşor disponibil şi accesibil, care asigură copiilor o nutriţie adecvată.
În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pe tot parcursul acesteia. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.
Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală.
În contextul amplificării promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, OMS și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne a sugarilor și copiilor mici, și se angajează să monitorizeze progresul. Obiectivele sunt vitale pentru identificarea domeniilor prioritare de acțiune și catalizarea schimbărilor globale.
Obiectivul global este: „Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%”. Obiectivul național, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 este: „Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70% şi a duratei medii a alăptării până la cel puţin 4 luni”.
Pentru realizarea obiectivelor menționate se cere un efort consolidat al tuturor membrilor societății. OMS recomandă țărilor următoarele acțiuni pentru a spori rata de alăptare:
* Limitarea publicității a substituenților laptelui matern
Implementarea şi monitorizarea Codului Internaţional de Marketing al substituenţilor de lapte matern.
* Prevederea concediului plătit pentru îngrijirea copilului
Adoptarea politicilor pentru concediul plătit de îngrijirea copilului și care să încurajeze femeile să-și alăpteze copilul la locul de munca și în locurile publice.
* Consolidarea sistemului de sănătate
Asigurarea serviciilor de sănătate prietenoase familiilor pentru promovarea alăptării și reducerea inechității.
* Susținerea și încurajarea femeilor
Furnizarea de strategii bazate pe comunitate pentru susținerea alăptării exclusive. Consilierea gravidelor și femeilor care alăptează. Realizarea campaniilor de comunicare adaptate la contextul local privind beneficiul alăptării pentru sănătatea copilului și a mamei, etc.

Practic, toate mamele pot alăpta, cu condiția ca acestea posedă informații exacte privind alăptarea, iar sprijinul familiei, a sistemului de sănătate și al societății este esențial în promovarea alimentației sănătoase a copiilor.

Serviciul de presă și relații cu publicul
Tel.: 022 574 700

Pentru informații suplimentare:
Tel: 022 574 636; 022 574 683

Comments on '1 – 7 august 2016 este consacrată acțiunilor de promovare a alăptării' (0)

Comments are closed.