15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor

Posted on 12/03/2021 in Comunicat de presă by admin

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor (“World Consumer Rights Day” – WCRD) este marcată anual la 15 martie. Această zi a fost lansată pentru aducerea la cunoștința publică a importanței cunoașterii si protejării drepturilor oamenilor in calitatea lor de consumatori.

La 15 martie 1962, J.F. Kennedy, președintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congresul American un mesaj în care susținea, pentru prima dată, existența a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse şi servicii. 15 martie 1962 reprezintă astfel momentul istoric al nașterii mișcării mondiale a consumatorilor

În  cadrul acordului de colaborare încheiat între Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea pieței (APCSP) s-a elaborat un ghid destinat consumatorilor, cu denumirea ,,Reguli de comerț al produselor farmaceutice și parafarmaceutice”.

În ghid sunt prezentate informații având la bază prevederi din acte normative, care sprijină și informează consumatorul la procurarea produselor farmaceutice și parafarmaceutice. Ghidul poate fi accesat aici.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică  este organul de stat abilitat cu funcție de protecția consumatorilor conform prevederilor art. 28, alin. (2), lit. b, al Legii nr. 105 din 13-03.2003 privind protecția consumatorilor :

,,În domeniul produselor medicamentoase, farmaceutice și parafarmaceutice , al serviciilor prestate de instituțiile farmaceutice și medicale, precum și al altor produse și servicii , puse la dispoziția consumatorului de întreprinderile și instituțiile farmaceutice și medicale.”

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, aduce un omagiu cetățenilor cu prilejul mobilizării în vederea cunoașterii  drepturilor ce le revin în calitate de consumatori și exprimă întreaga considerație față de consumatorii din Republica Moldova și organizațiile abilitate cu funcții de protecția drepturilor consumatorilor.

Secţia protecția consumatorilor 022-574-542

Comments on '15 martie – Ziua mondială a drepturilor consumatorilor' (0)

Comments are closed.