15 noiembrie 2020 – Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier

Posted on 15/11/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Din a. 1993 Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier se marchează anual în a treia duminică a lunii noiembrie. Inițial această dată a fost propusă de o organizație de caritate din Marea Britanie, iar apoi a fost adoptată prin rezoluția  60/5 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Scopul acestei zile este sporirea gradului de conștientizare a impactului accidentelor rutiere asupra sănătății și a vieților omenești și accentuarea necesității inițierii și promovării eforturilor de control al acestei probleme importante. În acest an tematica zilei este „Primii respondenți”, în semn de recunoștință față de bărbații și femeile altruiste care salvează, îngrijesc și susțin victimele accidentelor rutiere.

Printre obiectivele Zilei Mondiale a comemorării victimelor traficului rutier în 2020 se numără:

– amintirea de toți oamenii uciși și răniți grav pe drumuri;

– recunoașterea activității cruciale a serviciilor de urgență;

– atragerea atenției asupra răspunsului legal la decese și vătămări rutiere culpabile;

– pledarea pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile acestora;

– promovarea acțiunilor bazate pe dovezi pentru a preveni și a opri viitoarele decese și răni din traficul rutier.

Cu peste 1,2 milioane de oameni uciși în fiecare an, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces. Peste 3400 de bărbați, femei și copii sunt uciși în fiecare zi pe drumurile lumii în timp ce merg pe jos, cu bicicleta sau la volan. Alte 20-50 de milioane sunt răniți anual.

În regiunea europeană la fiecare 6 minute cineva moare din cauza unui accident rutier. Peste 200 de persoane zilnic și 80 mii de persoane anual sunt victime ale accidentelor de trafic.

În Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul a nouă luni ale anului curent s-au înregistrat 1419 accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 168 persoane au decedat, iar altele 1609 au fost traumatizate.

Datele generalizate la nivel național cu referire la cauzele producerii accidentelor rutiere ne arată că viteza neadecvată condițiilor rutiere rămâne principala cauză care a  provocat decesul a 78 de persoane și traumatizarea altor 510. Totodată, cauza stării de ebrietate la volan a înregistrat o creștere neînsemnată a numărului de accidente și de persoane traumatizate, fiind de144 persoane, iar decesele provocate din acest motiv s-au redus cu 62,5% sau 12 decese comparativ cu 32 în anul 2019.

Din cele 1777 de victime ale accidentelor rutiere (decedați + traumatizați), gravitatea simptomelor experimentate s-a distribuit în modul următor:

  • victime traumatizate ușor – 1095;
  • victime traumatizate grav – 514;
  • decedați – 168.

În urma analizei numărului total de persoane decedate, s-a constatat că 44,6 % sau 75 persoane au fost de vârstă cuprinsă între 31 și 64 de ani, iar 29 – peste 65 de ani (17,2%).

La 13 noiembrie curent, Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa a organizat o comemorare online pentru victimele traumatismelor rutiere. Victimele au împărtășit impactul oribil pe care l-a avut accidentul rutier asupra lor și mesajele pe care le au atât pentru factorii de decizie, cât și pentru populație: șoferi sau pietoni.

Pentru că are o semnificație mare pentru sănătatea publică și dezvoltarea internațională, siguranța rutieră este o țintă cheie în cadrul Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD), până în anul 2030 fiind prevăzută o reducere cu 50% a numărului de decese produse în traficul rutier.

 

Comments on '15 noiembrie 2020 – Ziua Mondială a comemorării victimelor traficului rutier' (0)

Comments are closed.