Informaţie actualizată la 29.01.2020

Conform datelor Centrului European de Control a Bolilor (ECDC), izbucnirea prin infecția cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), care a debutat în luna decembrie 2019 în China (orașul Wuhan) s-a răspândit în 11 țări din Asia (China, Thailanda, Singapore, Japonia, Malaezia, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Sri Lanka, Cambodgia și Emiratele Arabe Unite), de asemenea în Australia, 2 țări din Europa (Franța, Germania) și America (Statele Unite ale Americii, Canada).

Situația la nivel internațional:

Până la 29 ianuarie 2020, 6074 cazuri confirmate de laborator de infecție cu Coronavirus de tip nou au fost raportate la nivel global, majoritatea în China (5994 cazuri) și în alte 15 țări de pe glob s-au înregistrat 80 cazuri de boală de import. În rândul lucrătorilor medicali au fost raportate 16 cazuri de boală. În total au fost înregistrate 132 decese în China.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu animale de la ferme și suprafețele care vin în contact cu animalele în teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de boală;
  • persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

De asemenea, se recomandă evitarea călătoriilor în țările unde se înregistrează cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou.

La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă monitorizarea de sinestătător a stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile, și în caz de apariție a simptomelor clinice (febră, tuse, dificultăți la respirație) este necesar ca persoanele să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Comments on 'Informaţie actualizată la 29.01.2020' (0)

Comments are closed.