20 martie 2021 – Ziua Mondială a Sănătății Orale cu genericul „Fii mândru de gura ta!”

Posted on 18/03/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Anual, pe data de 20 martie este marcată Ziua Mondială a Sănătății Orale, scopul căreia este împuternicirea oamenilor cu instrumentele și cunoștințele necesare pentru a preveni și a controla bolile cavității bucale. În următorii trei ani, tema generală a campaniei trimite un mesaj simplu, dar puternic: „Fii mândru de gura ta!”.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, pe 26 octombrie 2007, la Dubai, Emiratele Arabe Unite şi a fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. Acest eveniment, anual, încurajează oamenii să aibă grijă de sănătatea lor orală prin adoptarea unei bune rutine de igienă bucală și gestionarea factorilor de risc.

Conform definiţiei Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea orală reprezintă absenţa afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a cancerului oro-faringian, a inflamaţiilor orale, a defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis (despicăturii buzei superioare sau a palatului bucal), afecţiunilor gingivale, cariilor dentare, a pierderii dinţilor şi a altor boli, care afectează gura şi cavitatea orală.

Bolile cavității bucale afectează aproape 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume. Dintre toate afecțiunile, caria dentară netratată a dinților permanenți este cea mai frecventă și afectează, la nivel global, 2,3 miliarde de oameni. De asemenea, peste 530 de milioane de copii suferă de carii dentare ale dinților primari (dinții de lapte). O altă boală frecventă a cavității bucale este cea gingivală (parodontală), care afectează 50% din populația globală.

În Republica Moldova, în 2019, au fost înregistrate 1560084 vizite la stomatologi și dentiști, dintre care 612658 în rândul copiilor. Aceste cifre sunt în creștere comparativ cu anul 2018, în care au fost înregistrate 1535042 vizite a adulților, dintre care 608981 a copiilor.

Totodată, la nivel republican, în 2019, în procesul de profilaxie planificată a cavității bucale au fost antrenate 13,6% din populație, comparativ cu 13,5% în 2018. Din numărul persoanelor examinate, 39,1% persoane au avut nevoie de asanare a cavității bucale, comparativ cu 39,2% în 2018. Ponderea copiilor antrenați în profilaxia planificată a cavității bucale în 2019 a fost de 53,2%, comparativ cu 53,3% în 2018. Din numărul total de copii examinați, 33,6% au avut nevoie de asanarea cavității bucale în 2019, comparativ cu 32,8% în 2018.

Pentru a avea o cavitate bucală sănătoasă, urmați pașii:

 • Scădeți consumul de zahăr din alimentaţie;
 • Alimentați-vă echilibrat;
 • Consumați fructe şi legume;
 • Renunţați la fumat;
 • Descurajați copiii şi tinerii să fumeze;
 • Reduceți consumul de alcool;
 • Asigurați un nivel scăzut, dar constant de fluor în cavitatea bucală. Fluorul poate fi obţinut din apa potabilă, sare, lapte, apă de gură sau pastă de dinţi fluorizată, precum şi prin aplicarea profesională de fluor de către medicul dentist;
 • Asigurați accesul la apa curată pentru o igienă generală mai bună şi o igienă orală corespunzătoare;
 • Folosiți eficient echipamentele de protecţie în cazul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor;
 • Practicați o igienă orală corectă;
 • Părinții trebuie să fie instruiți despre sănătatea orală în timpul sarcinii şi vârsta la care copilul trebuie să meargă pentru prima dată la medicul dentist;
 • Efectuați vizite regulate (cel puţin două pe an) la medicul dentist;
 • Evitați factorii de risc pentru apariția cancerului cavității bucale, precum fumatul și abuzul de alcool.

Prevenirea este cea mai bună opțiune, asumați-vă grija pentru sănătatea bucală!

Comments on '20 martie 2021 – Ziua Mondială a Sănătății Orale cu genericul „Fii mândru de gura ta!”' (0)

Comments are closed.