25 APRILIE 2015 – ZIUA MONDIALĂ DE COMBATERE A MALARIEI

Posted on 17/04/2015 in Informații pentru profesioniști by admin
Malaria prezintă una din cele trei probleme prioritare de sănătate (TB, HIV/SIDA şi Malaria), declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

malarie1Peste 100 de ţări şi mai mult de 40 % din populaţia globului sunt expuşi riscului de infestare cu malarie. Suprafeţe mari din Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, Subcontinentul Indian, Asia de Sud, Oceania sunt considerate zone endemice la malarie, fapt ce provoacă mari prejudicii sociale şi economice.

Conform raportului OMS în anul 2013 s-au înregistrat aproximativ 198 mln. cazuri de îmbolnăviri, inclusiv peste 584 mii decese. Cele mai multe decese au fost la copii sub vârsta de 5 ani care locuiesc în Africa.

Eforturile globale de control şi eliminare a malariei implementate în perioada anilor 2000 – 2013 au salvat 3,3 milioane de vieţi omeneşti, 90% dintre care – copii din grupul de vârstă până la 5 ani. Malaria se mai întâlneşte şi în unele ţări din Regiunea Europeană a OMS. Numărul cazurilor raportate a scăzut de la 90712 în anul 1995, până la 102 în anul 2011. În anul 2012 numărul cazurilor înregistrate în Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Turcia şi Grecia (provocate de P. vivax) a crescut până la 253. Creşterea numărului de îmbolnăviri indică existenţa riscului de reapariţie a malariei în zonele libere ca rezultat al importării din zonele endemice de către turişti şi migranţi. Eliminarea malariei din regiunea Europeană a OMS şi în cel puţin 8 ţări endemice până în 2015 este un obiectiv realist şi realizabil. Turkmenistanul a primit statutul liber de malarie în 2010; Armenia – în 2011; Kazahstanul – în 2012. Actualmente şi Georgia se află în proces de certificare, iar Azerbaidjanul, pentru prima dată, n-a raportat nici un caz autohton de boală. Începând cu anul 2008, ţările endemice prin malarie, au început faza de eliminare a maladiei, corectându-şi strategiile naţionale cu consideraţia noilor situaţii.

Ziua mondială de combatere a malariei, 25 aprilie, este marcată anual în scopul elucidării efortului global întru depăşirea acestei probleme de sănătate şi oferă oportunitatea:

–  ţărilor din regiunile endemice – de a împărtăşi experienţele acumulate şi a oferi sprijin reciproc în activitatea desfăşurată;

–  donatorilor noi să acorde suport în realizarea măsurilor de sănătate publică şi să se alăture la parteneriatul global;

–  instituţiilor ştiinţifice şi academice – să familiarizeze specialiştii şi publicul cu rezultatele cercetărilor ştiinţifice;

–  partenerilor internaţionali, companiilor şi fundaţiilor – să prezinte propriile rezultate şi să sporească investiţiile în acţiuni care s-au dovedit a fi eficiente.

Actuala zi de combatere a malariei marchează un punct de cotitură decisivă în istoria combaterii malariei; cu motto-ul “Investiţi în viitor: învingeţi malaria.” Reducerea în continuare a morbidităţii prin malarie în zonele endemice, malarie2.pngdepinde în mare măsură de volumul resurselor investite în eforturile de combatere a malariei în următorii ani. Deşi fondul global de finanţare a programelor de malarie a crescut din 2005 de 3 ori, suma reprezintă doar jumătate din resursele necesare pentru a atinge obiectivele globale. Această zi oferă posibilitatea de a menţiona importanţa susţinerii angajamentelor financiare şi sprijinului politic în profilaxia şi combaterea malariei.

  MALARIA – BIOGRAFIE ŞI FAPTE
Originea şi răspândirea bolii

Malaria (paludismul)este o boală cauzată de paraziţii genului Plasmodium şi transmisă de la o persoană la alta prin înţepăturile ţânţarilor din genul Anopheles. Boala poartă proporţii de epidemie în majoritatea regiunilor tropicale. O populaţie de aproximativ 3,4 miliarde de oameni, jumătate din populaţia globului, este expusă riscului de malarie. Cele mai mari şi stabile focare de malarie pe glob sunt atestate în Africa, Asia de Sud-Est şi America Latină, mai vulnerabile fiind persoanele sărace.

Feature about malaria in TanzaniaDin cauza malariei în lume la fiecare minut moare un copil

Cea mai gravă formă de malarie este malaria tropicală, responsabilă de 90 % de decese asociate cu boala. În anul 2013 s-au înregistrat peste 198 mln. de cazuri de îmbolnăviri, care au cauzat peste 584 mii de decese. Mai bine de 90 % de decese s-au înregistrat în Africa sub-sahariană, din care 85 % – la copii până la 5 ani, ce prezintă 1300 copii în fiecare zi sau un copil aproape în fiecare minut. Faptul că atât de mulți oameni decedează din cauza înţepăturilor de ţânţar este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XXI.

malarie4Semnele clinice ale malariei

Boala debutează la a 10-15 zi după molipsire şi se manifestă prin semne similare cu gripa:

–  febră

–  frisoane (senzaţie de frig)

–  dureri de cap

–  dureri musculare

–  oboseală

–  pot fi greţuri şi vărsături.

malarie5Malaria poate provoca anemie şi icter (coloraţia galbenă a pielii şi a sclerelor) din cauza pierderii de celule roşii din sânge. Malaria tropicală, provocată de P. falciparum, dacă nu este tratată prompt, poate provoca complicaţii serioase şi decese.

Malaria poate fi vindecată, dar numai sub supraveghere medicală şi nicidecum de către persoane necalificate. În cazul în care malaria este diagnosticată, tratamentul trebuie urmat imediat. Diagnosticul precoce şi tratamentul prompt, sunt cele două elemente principale în prevenirea complicaţiilor malariei.

 Pericolul pentru europeni

malarie6Riscului de îmbolnăvire sunt supuşi călătorii care vizitează zonele endemice la malarie. În Europa, inclusiv şi Republica Moldova, malaria ca boală indigenă a fost lichidată, înregistrându-se numai cazuri de import. Actualmente, s-a majorat considerabil riscul de infestare a europenilor cu malarie dinmalarie7 motivul migraţiei în zonele endemice la malarie: anual peste 30-35 mln.de turişti vizitează aceste ţări. În statele UE anual se înregistrează 10-12 mii de cazuri de malarie de import. Cota majoră, 70 %, revine malariei tropicale, la care europenii sunt foarte receptivi şi cu debut grav al bolii, uneori cu final tragic. În anul 2011 în Grecia, în sudul ţării, unde n-au fost înregistrate cazuri de malarie din anul 1974, în plin sezon turistic aumalarie8.png fost raportate 63 cazuri de malarie terţă, dintre care 33 – la cetăţeni greci fără istorie de călătorie într-o ţară endemică. În anii 2012-2013 au fost depistate 16 şi respectiv 3 cazuri de malarie terţă, dobândite la nivel local. În Republica Moldova în anii 2012-2013 s-au înregistrat 29 şi respectiv 12 cazuri de boală, preponderent malarie tropicală. Majoritatea cazurilor au fost importate din Sudan, la persoane angajate prin contract de muncă. În anul 2014 cazuri de malarie nu s-au înregistrat.

Mortalitatea din cauza malariei se reduce

Eforturile globale de control şi eliminare a malariei au contribuit la o reducere esenţială a mortalităţii în multe regiuni endemice. Actualmente, în comparaţie cu anul 2000, mortalitatea la malarie a scăzut cu mai mult de 47 % la nivel global şi 54 % în regiunea africană a OMS. Strategia pentru perioada de după 2015 a stabilit ca obiectiv eliminarea bolii cât mai curând în 35 de ţări până în anul 2030.

malarie9Modul de prevenire  

Până în prezent în lume nu există un vaccin eficace împotriva malariei. Chimioprofilaxia, administrarea remediilor antimalarice, este unica metodă de a preveni declanşarea bolii. Pentru a preveni paludismul, persoanele care pleacă în ţările endemice la malarie, trebuie să administreze medicamentul, fără întreruperi, cu 2 săptămâni înainte de plecare în focar, pe toată perioada aflării în zona de risc şi 4-6 săptămâni după părăsirea zonei endemice. Alegerea medicamentului este dirijată de medicul infecţionist sau medicul de familie.

malarie10Al doilea mod de prevenire a molipsirii este protejarea de înţepăturile de ţânţari, fapt ce poate fi realizat prin:

–  dotarea ferestrelor şi uşilor cu plase anti -moschit, pentru prevenirea pătrunderii ţânţarilor în încăperi;

–  limitarea plimbărilor în perioada nocturnă;

–  purtarea pantalonilor şi îmbrăcămintei cu mânece lungi;

utilizarea plaselor impregnate cu insecticide,malarie11 a cremelor, spray-urilor şi a electrofumegatorilor speciali.

Pulverizarea insecticidelor reziduale este măsura cea mai eficientă de a reduce rapid numărul de ţânţari.

În anul 2013, la nivel global, 135 milioane de oameni (4% din populaţia globală supusă riscului de malarie) au fost protejaţi prin utilizarea pulverizărilor interioare cu insecticide.

Este important fiecare să reţină că!

–  Malaria – este o boală parazitară periculoasă, care se transmite prin înţepătura ţânţarilor infestaţi.

–  Persoanele care călătoresc în zone endemice, sunt expuse riscului şi sunt receptive la boală.

–  Manifestările clinice ale malariei pot să apară în termen de o săptămână şi până la 2 ani de la sosirea din ţara endemică.

–  Boala poate fi preîntâmpinată şi tratată.

–  O chimioprofilaxie corectă vă asigură prevenirea complicaţiilor paludismului ce prezintă pericol pentru viaţă.

–  În caz de suspecţie a primelor semne de boală – solicitaţi asistenţă medicală.

Comments on '25 APRILIE 2015 – ZIUA MONDIALĂ DE COMBATERE A MALARIEI' (0)

Comments are closed.