25 aprilie – Ziua Mondială de combatere a malariei

Posted on 25/04/2019 in Comunicat de presă by admin

În anul curent, Ziua mondială de combatere a malariei derulează la a 13-ea ediție şi marchează efortul mondial pentru a spori gradul de conștientizare a maladiei și a fondurilor pentru tratarea și prevenirea acesteia. Această zi este un prilej pentru a evidenția necesitatea unei mai bune intervenții politice în controlul și prevenirea malariei, dar şi realizările mari în lupta împotriva malariei. Ziua Mondiala de combatere a malariei 2019, cu genericul „Zero malarie începe cu mine”, se desfăşoară cu o campanie la nivel local care va favoriza un mediu de responsabilitate și acțiune prin implicarea comunităților și liderilor de țări şi are drept scop:

  • menținerea malariei pe agenda politică;
  • mobilizarea de resurse suplimentare;
  • împuternicirea comunităților să-și asume responsabilitatea pentru prevenirea și combaterea malariei.

Malaria, boală care poate fi prevenită şi tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății şi bunăstării oamenilor. Deși în ultimul deceniu au fost înregistrate progrese vizibile, la nivel global, această maladie rămâne a fi o provocare semnificativă. Aproximativ 3,2 miliarde de oameni – aproape jumătate din populația lumii – sunt expuse riscului de malarie. În fiecare an sunt raportate peste 200 de milioane de cazuri noi de boală; la fiecare două minute un copil moare de malarie. Milioane de oameni încă nu au acces la serviciile necesare pentru a preveni și trata această boală.

Grație eforturilor întreprinse în cadrul programelor globale, în perioada anilor 2010 – 2015 s-a redus rata de incidenţă prin malarie la nivel global cu 21%. Progresul înregistrat a fost posibil datorită difuzării pe scară largă a instrumentelor eficiente pentru prevenirea și tratamentul malariei, cum ar fi plasele de țânțari tratate cu insecticide, testele de diagnosticare și medicamentele împotriva malariei.

Aşezarea geografică şi condiţiile climaterice plasează Republica Moldova printre ţările cu risc sporit pentru această invazie. Până în anul 1940 malaria a fost una din cele mai răspândite boli infecţioase în Basarabia, anual, înregistrându-se sub 90 mii cazuri noi de îmbolnăviri, responsabile de 300-500 decese. Graţie măsurilor antimalarice complexe efectuate, către 1960 malaria a fost eradicată din țară ca maladie indigenă, ulterior înregistrându-se doar cazuri de import. În anii 2017, 2018 în republică s-au înregistrat 5 și respectiv, 1 caz de malarie.

Strategia Tehnică Globală a OMS pentru controlul malariei 2016-2030, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2015, oferă un cadru tehnic pentru toate țările endemice pentru malarie. Această strategie stabilește obiective globale ambițioase, dar realizabile, inclusiv:

  • reducerea cu cel puțin 90% a incidenței malariei până în 2030;
  • micşorarea cu cel puțin 90% a ratei mortalității cauzate de malarie până în 2030;
  • eliminarea malariei în cel puțin 35 de țări până în 2030;
  • prevenirea reapariției malariei în toate țările libere de malarie.

Această strategie se bazează pe trei elemente principale:

  • asigurarea accesului universal la prevenirea, diagnosticarea și tratarea malariei;
  • intensificarea eforturilor de eliminare și de obținere a statutului de țară liberă de malarie;
  • transformarea supravegherii malariei într-un instrument principal.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on '25 aprilie – Ziua Mondială de combatere a malariei' (0)

Comments are closed.