3 martie 2021 – Ziua Mondială a Auzului cu genericul „Îngrijirea auzului pentru toți”

Posted on 26/02/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Anual pe data de 3 martie este marcată Ziua Mondială a Auzului, scopul căreia este creșterea nivelului de conștientizare cu privire la pierderea auzului și promovarea îngrijirii urechii atât la nivel comunitar, cât și la cel național și mondial.

Genericul evenimentului din 2021 este „Îngrijirea auzului pentru toți” și marchează lansarea Raportului mondial privind auzul. Documentul reprezintă o cerere globală de acțiune pentru abordarea pierderilor de auz și a bolilor urechii pe parcursul vieții.

Scopul Zilei Mondiale a Auzului este unul dublu:

  1. Lansarea Raportului mondial privind auzul și stimularea acțiunilor politice pentru îngrijirea urechii și a auzului la nivel mondial;
  2. Creșterea gradului de conștientizare cu privire la îngrijirea urechii și a auzului la nivel de comunitate, în întreaga lume.

Pierderea auzului poate fi cauzată de factori genetici, complicații la naștere, anumite boli infecțioase, infecții cronice ale urechii, utilizarea anumitor medicamente, expunerea la zgomot excesiv și îmbătrânire. Deși afecțiunea apare și la copii, 60% din numărul total de cazuri pot fi prevenite. În prezent, aproximativ 1,1 miliarde de tineri (cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani) sunt expuși riscului de pierdere a auzului, din cauza expunerii la zgomot în mediile recreative.

La nivel mondial, aproximativ 466 milioane de oameni au un grad de invaliditate cauzat de pierderea auzului, dintre care 34 de milioane sunt copii. Se presupune că până în 2050 această cifră va crește până la 900 de milioane.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidenţa prin bolile urechii și a apofizei mastoide a constituit în 2019 –59,9 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2018 – 56,0 cazuri la 10 mii locuitori.

Detectarea precoce a problemelor de auz și intervenția timpurie sunt cruciale pentru a minimiza impactul pierderii de auz. În sarcină și la vârsta copilăriei măsurile de intervenție sunt următoarele:

– Profilaxia prin imunizare, diagnosticarea timpurie și tratamentul oportun al infecțiilor precum oreionul, rujeola, rubeola, meningita și otita medie cronică;

– Prevenirea infecțiilor cu citomegalovirus la femeile însărcinate printr-o igienă bună; screening pentru tratamentul sifilisului și a altor infecții la gravide;

– Reducerea complicațiilor la naștere, precum asfixia, greutatea redusă, nașterea prematură și icterul;

– Evitarea utilizării medicamentelor toxice pentru ureche în cazul mamelor.

Screeningul preșcolar, școlar și profesional pentru bolile urechii și pierderea auzului este un instrument eficient pentru identificarea timpurie și gestionarea pierderii auzului. Acesta se poate efectua folosind aplicația  mobilă pentru depistarea problemelor auditive „hearWHO app” .

Aplicația este destinată persoanelor expuse unui risc mai mare de a suferi de o deficiență de auz, dar și celor care au deja simptome care sugerează existența unor probleme auditive în faze incipiente. Aceasta poate fi descărcată și utilizată de către adulți pentru a verifica și a urmări auzul lor în mod regulat.

Urmați practicile de îngrijire a urechii:

– Reduceți expunerea, atât profesională, cât și recreativă la sunete puternice (inclusiv ascultarea muzicii la volum maxim în căști);

– În cazul zgomotelor puternice, utilizați dispozitive personale de protecție, cum ar fi dopuri de urechi și căști care anulează zgomotul;

– Verificați auzul copiilor în mod regulat și interveniți în caz de necesitate;

– Evitați tratamentele care nu au fost prescrise de medic. Unele dintre acestea pot fi dăunătoare pentru auz.

Aveți grijă de auzul Dvs.!

Mai multe informații: AICI

Comments on '3 martie 2021 – Ziua Mondială a Auzului cu genericul „Îngrijirea auzului pentru toți”' (0)

Comments are closed.