7 septembrie, Ziua Internațională a aerului curat pentru un cer albastru

Posted on 07/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Data de 7 septembrie 2020 va deveni o premieră mondială pentru celebrarea Zilei Internaționale a aerului curat. Organizația Națiunilor  Unite a decis să desemneze o asemenea zi din cauza interesului sporit al comunității internaționale pentru aerul curat și necesitatea depunerii eforturilor suplimentare pentru îmbunătățirea calității aerului, inclusiv reducerea poluării acestuia pentru a  proteja sănătatea umană.

Organizația Națiunilor Unite a adoptat, în cea de a 74-a sesiune, la 19 decembrie 2019 rezoluția de a declara Ziua Internațională a aerului curat pentru un cer albastru și a invitat Organizația Națiunilor Unite pentru Mediu să faciliteze organiza respectarea Zilei Internaționale, în colaborare cu alte organizații relevante. Organizația Mondială a Sănătății are un rol coordonator a activităților din această zi.

Obiectivele acestei zile sunt:

  1. Creșterea gradului de conștientizare a publicului la toate nivelurile – individual, comunitar și guvernamental – că aerul curat este important pentru sănătate, productivitate, economie și mediu.
  2. Demonstrarea legăturii strânse a calității aerului cu alte provocări de mediu / dezvoltare, cum ar fi, în primul rând, schimbările climatice și obiectivele globale de dezvoltare durabilă.
  3. Promovarea și facilitarea soluțiilor care îmbunătățesc calitatea aerului prin aplicarea celor mai bune practici, inovații și împărtășirea istoriilor de succes.
  4. Unirea eferturilor din partea a diferiți actori internaționali care lucrează pe marginea acestui subiect pentru a forma o alianță strategică focusată pe abordări naționale, regionale și internaționale pentru un management eficient al calității aerului.

Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și a doua cauză de deces de boli netransmisibile la nivel global, cu aproximativ 7  milioane de cazuri de decese premature, atribuite poluării aerului interior și exterior. În țările în curs de dezvoltare poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă.

În absența unei intervenții semnificative, se estimează că numărul deceselor premature rezultate din poluarea aerului va crește cu peste 50% până în anul 2050.

În Republica Moldova aerul poluat este al doilea factor de risc pentru bolile netransmisibile după consumul de tutun, cauzând 12% din decese, ce constituie circa 4700 în cifre absolute. Sursele cele mai importante de poluare sunt: pentru aerul înconjurător –  transportul auto, pentru cel interior – sistemele de încălzire pe bază de combustibil solid și fumatul.

Eforturile conjugate ale instituțiilor statului și a cetățenilor pentru monitorizarea și managementul calității aerului, reducerea nivelului poluării aerului, renunțarea la unele tipuri de combustibili fosili pentru încălzirea locuinței, excluderea arderilor de vegetație în agricultură, precum și implementarea unor politici de transport prietenoase mediului și care ar încuraja activitatea fizică în orașele Republicii Moldova sunt acțiuni care ar avea un efect pozitiv și ar permite reducerea poluării aerului atât înconjurător, cât și interior  și a costurilor de sănătate influențate direct de calitatea aerului respirat.

 

Comments on '7 septembrie, Ziua Internațională a aerului curat pentru un cer albastru' (0)

Comments are closed.