Activităţi de comunicare în cadrul Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice în rândul copiilor

Posted on 17/09/2018 in Comunicat de presă by admin

La 14 septembrie 2018, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 972/1251 din 23.08.2018 cu privire la organizarea Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimice, la Liceul Teoretic ”Liviu Deleanu” din Chişinău a fost organizată o prelegere cu elevii din clasele a X-ea. La eveniment au participat specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dl Iurie Pînzaru, dna Tatiana Manceva şi dna Elena Sanduleac, 2 colaboratori din cadrul Inspectoratului General de Poliție, 2 profesori și 40 de elevi, fiind discutate mai multe subiecte în domeniul intoxicațiilor acute exogene de etiologie chimică.

2Scopul activităţilor este de sensibilizare şi informare a celor prezenţi despre măsurile de prevenire a unor astfel de cazuri printre elevi. Principalele teme abordate au fost:

  1. Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică în rândul copiilor.
  2. Măsurile de prevenire a unor astfel de intoxicații.
  3. Substanțele chimice și impactul lor asupra organismului uman.
  4. Acțiunile în cazul când se sparge un termometru.
  5. Utilizarea corectă a substanțelor chimice.
  6. Prevederile legislative în domeniul produselor chimice etc.

Fiecare elev a primit pliante şi alte materiale informative pentru familiarizarea cu pericolele care există în domeniul substanțelor chimice. Au fost organizate diverse  concursuri cu întrebări şi răspunsuri, în domeniul substanțelor chimice, pericolul acestora asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor acute de origine chimică.

Elevii au manifestat o p3regătire bună în domeniul intoxicațiilor acute cu substanțe chimice și au participat activ la acţiunile organizate de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică. Prelegerea s-a încheiat cu discuții, concluzii și recomandări în contextul temelor abordate.

Potrivit datelor statistice, în ţară, în perioada anilor 2012-2017, la copiii până la 18 ani au fost înregistrate 7174 cazuri de intoxicații cu diferite substanțe chimice: medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi, bazici etc., dintre care 25 (0,3%) au decedat.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii: tel. 022 574-678

Comments on 'Activităţi de comunicare în cadrul Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice în rândul copiilor' (0)

Comments are closed.