Activităţi de promovare a sănătăţii organizate cu ocazia marcării Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat

Posted on 19/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

De Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat, 14 noiembrie 2019, specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) au participat la mai multe activităţi comunitare de promovare a sănătății, cu genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia”. Mesajul acestei zile a fost: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile!”. 

Astfel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în comun cu ANSP și autoritățile publice locale, cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă”, au desfășurat un eveniment de sensibilizare privind această maladie în localitatea Peresecina, raionul Orhei. Peste 180 de persoane și-au măsurat nivelul glicemiei în sânge, și-au aflat indiciile masei corporale şi au beneficiat de consiliere din partea specialiştilor. De asemenea, au fost distribuite materiale informative, accentul fiind pus pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății și combatere a diabetului zaharat. Potrivit datelor prezentate de Centrul de Sănătate Peresecina, în localitate stau la evidența medicului de familie 322 de pacienți cu diabet zaharat, din aceștia 4 sunt cu diabet zaharat de tip 1.

Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei, prin abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun. Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulin, ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce. 

Acțiunile de promovare a sănătății desfășurate în cadrul proiectului „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile” sunt finanțate de Biroul de cooperare al Elveției și realizate de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică, Elveția fiind cel mai mare donator bilateral  de granturi  în sectorul de Sănătate al Republicii Moldova.

De asemenea, specialiştii ANSP, în comun cu profesorii din cadrul Centrului de educație medicală continuă a personalului medical și farmaceutic cu studii medii, cu implicarea activă a personalului medical aflat la studii (asistente medicale ale medicului de familie și medicilor specialiști), au organizat o masă rotundă cu tema ,,Familia și diabetul”. Activitatea a avut drept scop fortificarea rețelelor de sprijin acordat celor afectați pentru a crește conștientizarea impactului pe care diabetul îl are asupra familiei și a promova rolul familiei în gestionarea, îngrijirea și prevenirea diabetului.

În cadrul întrunirii, medicul endocrinolog, Valentina Casian, a prezentat informaţii privind diabetul, tipurile de diabet, simptome și prevenire, factorii de risc asociați diabetului și desigur, au fost oferite recomandări pentru o alimentație sănătoasă și gestionarea corectă a diabetului.

Participanții la eveniment au efectuat un test pentru a-și defini potențialul risc de dezvoltare a diabetului, și-au calculat IMC și au avut posibilitatea să îşi testeze glicemia. De asemenea, asistentele medicale au fost instruite în efectuarea corectă a măsurilor de autocontrol, lucrul cu glucometrul, modalitatea calculării cantității glucidelor din alimente – abilități necesare în continuare pentru a ajuta pacienţii și familiile să gestioneze diabetul. Participanților le-au fost repartizate pliante şi materiale informaționale.           

Amintim că Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat s-a focusat pe următoarele domenii principale:

 – Detectarea diabetului.

 – Prevenirea diabetului de tip 2.

 – Gestionarea diabetului.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Activităţi de promovare a sănătăţii organizate cu ocazia marcării Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat' (0)

Comments are closed.