Activităţi de sensibilizare privind utilizarea raţională a pesticidelor desfăşurate în ţară

Posted on 26/04/2019 in Comunicat de presă by admin

În perioada 18-24 marie 2019, în conformitate cu prevederile Dispoziției Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nr. 76-d din 14.03.2019, în Republica Moldova s-a desfășurat Săptămâna de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (PUF), cu genericul „Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele”.

Astfel, pe parcursul Săptămânii nominalizate, cu eforturile comune ale  specialiștilor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, au fost petrecute o serie de măsuri cu scop de informare a populaţiei privind consecinţele utilizării iraţionale a produselor de uz fitosanitar. Au fost organizate 3715 convorbiri, au fost petrecute 72 de seminare în grupurile de populație care interacţionează cu PUF, fiind instruite 1033 persoane şi atenţionate despre efectele nefaste ale utilizării iraţionale a PUF.

De asemenea, s-au petrecut 334 de prelegeri, majoritatea în instituţii de învăţământ, în scopul conştientizării riscului utilizării iraţionale a pesticidelor. Totodată, în ţară s-au petrecut încă 154  de acţiuni de informare precum: elaborarea unor buletine sanitare şi panouri informative, au fost organizate 41 de mese rotunde şi repartizate pliante în instituţiile preuniversitare, precum şi agenţilor economici privind prevenirea intoxicaţiilor acute cu pesticide.

Pentru a informa cât mai multe persoane despre riscul utilizării iraţional a pesticideler, au fost scrise 8 articole în ziarele din presa locală, au fost organizate 2 emisiuni televizate şi 3 emisiuni radiofonice, au fost organizate ore informative şi educative în instituţiile de învăţământ, fiind elaborate şi expediate note informative cu referinţă la riscurile utilizării iraţionale a PUF către agenţii economici, primării, instituţii medicale, colectivităţi agricole etc.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Activităţi de sensibilizare privind utilizarea raţională a pesticidelor desfăşurate în ţară' (0)

Comments are closed.