Activităţi desfăşurate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale de Combatere SIDA

Posted on 02/12/2019 in Comunicat de presă by massmedia

„E în puterea ta!” – cu acest slogan angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) au organizat şi desfășurat, în cadrul campaniei sociale  „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizării și implicării comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

În ajunul marcării Zilei Mondiale de Combatere SIDA, la 1 Decembrie 2019, tuturor colaboratorilor ANSP le-au fost repartizate panglici roşii cu scopul de sensibilizare cu privire la HIV/SIDA, de solidaritate şi compasiune faţă de persoanele cu HIV/SIDA. De asemenea, au fost distribuite materiale informative despre necesitatea testării la HIV, au fost lansate mesaje de promovare a cunoştinţelor și de motivare pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

Activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA au fost desfăşurate pe tot teritoriul ţării. Evenimentul oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special a tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, extinderea accesului la servicii de testare şi prevenire HIV, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Totodată, măsurile contribuie la formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, capacităților comunităților și implicarea acestora în  adoptarea deciziilor.

Conform datelor UNAIDS, în 2018, trăiau cu HIV – 37,9 milioane de persoane, inclusiv – 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 79% dintre toate persoanele care trăiesc cu HIV știau statutul lor, iar aproximativ 8,1 milioane de persoane nu au știut că trăiesc cu această infecție. Au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 milioane de persoane care trăiau cu HIV, comparativ cu 7,7 milioane în 2010. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei, 32,0 milioane de persoane au decedat de SIDA.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media: 022 574-580

Pentru informații suplimentare tel.: 022 926-950

Comments on 'Activităţi desfăşurate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale de Combatere SIDA' (0)

Comments are closed.