„Afectarea ochilor în diabet” – este tema Zilei Mondiale a Diabetului din 14 noiembrie 2016

Posted on 12/11/2016 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Diabetului este marcată anual pe 14 noiembrie la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (FID) din 1991, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), drept răspuns preocupărilor sporite privind riscurile diabetului zaharat pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Actualmente această campanie de conștientizare a devenit una din cele mai ample, adresată audienţei globale de mai mult de un miliard de oameni din peste 160 de țări, impusă de persistenţa unei epidemii fără precedent a diabetului zaharat cu care se confruntă  populaţia la nivel global. În 2015 erau 415 mil. de adulți cu diabet zaharat (1 din 11); 77% din ei în ţările slab şi mediu dezvoltate; majoritatea cu vârsta 40 – 59 ani; alte 179 milioane rămân nediagnosticate; 4,9 milioane au murit în 2014;  la fiecare 7 secunde  moare un om de diabet; în 2013 au dezvoltat 79 000 copii diabet zaharat de tip 1; 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau la sarcină).

În anul 2014, în Europa la persoane cu vârste de la 20 – 79 ani, au fost înregistrate 51,97 milioane cazuri de diabet zaharat  şi 537 016 decese.

În Republica Moldova în 2015, au sporit conform statisticilor naționale  OPEN): mortalitatea de diabet zaharat – până la 11,5 cazuri la 100 mii populaţie (10,6 cazuri în  2014) – o treime persoane în vârsta aptă de muncă;  incidenţa – până la 29,7 cazuri la 10 mii de locuitori (25,7 în 2014);  prevalența  – până la 254,3,9 cazuri la 10 mii populaţie, inclusiv 5,4 la copii sub 18 ani. Numărul persoanelor cu diabet „latent” este însă de 2-3 ori mai mare, peste 85% din pacienţi sunt persoane adulte (40+)  care  suferă de diabet de tip 2.

Pentru 2016 FID a lansat Ziua Mondială a Diabetului cu tema: “Afectarea ochilor în diabet”, iar în cadrul campaniei de informare și comunicare vor fi promovate două mesaje cheie:
* Screening-ul pentru diabetul zaharat de tip 2 este important pentru a reduce riscul de complicaț
* Screening-ul pentru complicațiile diabetului zaharat este o parte esențială de gestionare a diabetului de tip 1 și de tip 2.
Aceste mesaje trebuie promovate deoarece la nivel global milioane de oameni sau aproape jumătate din toți adulții, care trăiesc cu diabet preponderent de tip 2, nu sunt conștienți de boala lor şi pot trăi timp de mai mulți ani fără să prezinte nici un simptom – situaţie ce impune necesitatea urgentă de screening, diagnosticare și tratament optim.

Ziua Mondială a diabetului din 2016 va evidenția soluții fezabile și rentabile pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 nediagnosticat, și persoanele cu risc de a dezvolta diabet în viitor.

Printre factorii de risc pentru Diabetul de tip 2 se numără: supraponderabilitatea şi obezitatea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, vârsta, hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia, istoric de diabet familial şi gestaţional etc.

Semnele  şi simptomele, care trebuie să sporească vigilenţa de alarmă sunt: urinările frecvente, setea excesivă, polifagie, pierderea în greutate, oboseala, lipsa de interes şi concentrare, vărsături şi dureri gastrice, furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor, vedere înceţoşată, infecţii frecvente, vindecarea tardivă a rănilor.

Important! Diabetul este una din cauzele principale a bolilor cardiovasculare, orbirii, insuficienţei renale, de amputare la nivelul membrelor inferioare. Peste o treime din totalul persoanelor care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2, pot dezvolta o anumită formă de afectare a ochilor, care poate duce la orbire. Aceste complicații pot fi prevenite prin menținerea cât mai aproape de nivelul normal posibil a glucozei din sânge, tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol.

Ziua Mondială a Diabetului 2016  –  este oportunitatea de a scoate în evidență importanța integrării screening-ului pentru prevenirea complicațiilor diabetului zaharat în îngrijire permanentă a persoanelor ce trăiesc cu această boală.

Pentru prevenirea diabetului zaharat şi complicaţiile lui specialiştii recomandă adoptarea regimului alimentar sănătos, a stilului de viaţă activ şi renunţarea la deprinderile dăunătoare.

Trebuie  evitate produsele procesate de tip fast-food, semipreparate cu conţinut mare de grăsimi saturate, sodiu, colesterol, aditivi alimentari, conservanți. De limitat consumul de zahăr, produse de cofetărie și patiserie, de sucuri îndulcite cu optarea pentru fructe, legume şi pomușoare proaspete, bogate în fibre și antioxidanți.

Raţia alimentară trebuie să conţină cereale integrale (pâine integrală, paste din grâu integral, orez nedecorticat, fulgi de ovăz, de hrișcă, tărâțe de grâu), să fie îmbogăţită prin consumul de pește, mai ales oceanic (somon, ton, macrou, hering, sardine), fiind consumată concomitent o cantitate suficientă de apă potabilă sigură.

Faceţi plimbări lungi de minim 45 min. de 4-5 ori pe săptămână, urcați și coborâți scările, participați la un program de exerciții aerobe şi mișcări de intensitate medie – mersul pe jos, urcatul scărilor, cel puțin 30 minute pe zi.

Reţineţi! La fumători crește semnificativ dezvoltarea diabetului – dacă sunteţi fumător, abandonaţi fumatul. Limitați consumul de alcool – consumul abuziv crește riscurile dezvoltării complicațiilor la diabet.

 Atenţie! Fiți responsabili de propria sănătate: ţineţi sub control și evitați stresul de lungă durată – creşte glicemia; sistematic verificaţi nivelul glicemiei; pentru a verifica vederea, starea vaselor de sânge etc., mergeți regulat la medic; mențineți greutatea corpului în limita normei (IMC sub 25).  Pentru a ține diabetul sub control, administrați la timp medicația recomandată de medic.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multă informaţie,
apelaţi la tel.: 022574683; 022574655; 069014957; 079314035; 069257990.

Comments on '„Afectarea ochilor în diabet” – este tema Zilei Mondiale a Diabetului din 14 noiembrie 2016' (0)

Comments are closed.