Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă

Posted on 08/08/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă, cu implicarea a 20 de copii. Dintre aceştia doar 3 au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a proteja de această infecţie.

Copiii se presupune că au contractat boala în timp ce s-au aflat într-o tabără de vară din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni, care activa în lipsa coordonărilor cu autoritățile competente. Persoana care se suspectează a fi sursa infecţiei este din satul Cazaclia şi a venit în tabără, deja cu semne clinice de rujeolă, după ce s-a aflat timp de o săptămână în Bolgrad, regiunea Odessa, unde a contactat cu persoane bolnave de rujeolă. Astfel, una dintre cauzele apariţiei acestui focar este admiterea copiilor cu semne evidente de boală într-o colectivitate.

Persoanele suspecte de rujeolă care s-au aflat în tabără sunt originare din raionul Ciadîr-Lunga, inclusiv 8 din localitatea Beșghioz, câte 4 din satele Copciac și Cazaclia; alt caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 – în raionul Ungheni.

Toți copiii au manifestat următoarele simptome: febră 38-39 0C, conjunctivită, rinoree, tusă uscată și erupții maculo-papuloase cutanate, la început pe față, apoi pe gât. La moment, copiii se află sub supravegherea medicului infecționist și primesc tratamentul corespunzător.

Cauza principală a refuzului la vaccinare a copiilor de către părinţi este motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

ANSP atenționează că acest caz este o dovadă în plus a faptului că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și unica măsură sigură de protecție este vaccinarea profilactică conform Calendarului național de imunizare. Iar apartenenţa la o confesiune religioasă, naţionalitate, sau curent politic nu ne protejează de a contracta această boală contagioasă.

vaccin

Rețineți! Unica şi cea mai eficientă metodă de prevenţie a acestei boli infecţioase este vaccinarea!

 

 

 

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă despre existenţa unui focar multiplu cu suspecţie la rujeolă' (0)

Comments are closed.