Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică atenţionează că scăldatul în lacurile din zonele de agrement din municipiul Chişinău nu este recomandat

Posted on 17/06/2019 in Comunicat de presă by admin

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenţionează populaţia că scăldatul în lacurile cu plajă din zonele de agrement din capitală nu este recomandat. Potrivit rezultatelor cercetărilor de laborator efectuate de către  ANSP pe parcursul lunii mai-iunie, calitatea apei din lacurile  din capitală, dar şi din râul Nistru nu corespunde cerinţelor sanitaro-epidemiologice.

Rezultatele investigaţiilor privind calitatea apei din râul Nistru,  lacul,,Vatra”, dar şi a lacului din parcul „Râşcani”, denotă prezenţa unui risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, deoarece au fost depistate  E.coli, colifagi şi alte microorganizme care pot provoca boli diareice acute, boli de piele în rândul populaţiei.

În acest sens, informăm că poluarea nisipului de pe plajele în zonele de agrement rezultă din numărul mare  de  animale vagabonde şi acţiunile nedemne ale unor cetăţeni. În zona de agreement,,La izvor”, în probele de nisip a fost depistată toxocara canis, care poate provoca toxocaroza, atât la copii, cât şi la adulţi. Totodată, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează  nefast calitatea nisipului,  solului şi  apelor din lacuri.

Concomitent, s-a  investigat apa din izvoarele  cu apă potabilă amplasate în parcurile cu plaje de pe teritoriul municipiului. Rezultatele denotă că, în majoritatea dintre acestea se conţin bacterii coliforme, E.coli, nitraţi în exces şi reiterăm că apa nu poate fi utilizată în scopuri potabile, deoarece poate avea efecte negative asupra stării de sănătate. Rezultatele şi recomandările de rigoare au fost remise de către ANSP gestionarilor zonelor de agrement pentru actualizarea panourilor  informative din preajmă.

În perioada sezonului estival, cetăţenii care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugaţi să respecte curăţenia şi normele de igienă, să utilizeze sursele de apă potabilă şi recomandările indicate pe panourile informative plasate de către gestionarii zonelor de agrement.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022  574-580

Comments on 'Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică atenţionează că scăldatul în lacurile din zonele de agrement din municipiul Chişinău nu este recomandat' (0)

Comments are closed.