Al doilea lot de vaccin antigripal a fost recepționat la Depozitul Național de Vaccinuri

Posted on 22/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

La 20 noiembrie curent, în Republica Moldova, a sosit al doilea lot de 50.000 de doze de vaccin antigripal ”Vaxigrip Tetra”, care a fost recepționat la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Lotul a fost procurat din sursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, producător Sanofi Pasteur, vaccin antigripal recomandat de OMS pentru emisfera de nord, sezonul 2019/2020.

Vaccinul a fost stocat în condițiile lanțului frig și va fi transportat cu auto-refrigerator special în CSP teritoriale, care vor distribui acest vaccin conform planurilor existente în fiecare teritoriu.

Acest lot va fi utilizat pentru toate grupurile profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire, preponderent pentru lucrătorii medicali.

Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

ANSP atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivitățile de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

ANSP acordă asistență consultativă și monitorizează procesul de vaccinare antigripală.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'Al doilea lot de vaccin antigripal a fost recepționat la Depozitul Național de Vaccinuri' (0)

Comments are closed.