Angajamentul din inimă, în cadrul Zilei Mondiale a inimii, este „Pentru inima mea, pentru inima ta, pentru TOATE INIMILE noastre!”

Posted on 28/09/2018 in Comunicat de presă by admin

La 29 septembrie curent este marcată Ziua Mondială a Inimii, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii (FMI) din 2000, eveniment care constituie una din cele mai ample platforme din lume pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare (BCV), inclusiv bolile de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC).

Angajamentul liderilor mondiali, adoptat în mai 2012, este axat pe reducerea mortalității premature globale cauzate de bolile netransmisibile cu 25% până în 2025, iar, deoarece pentru aproape jumătate din totalul acestor decese sunt responsabile BCV, fiind considerate cel mai de temut ucigaș din lume – principala cauză a decesului și a dizabilității (ucide cca 17,7 mil. pe an sau o treime din totalul deceselor la nivel global), cca 80% din ele fiind în țările cu venituri mici și medii, unde resursele umane și financiare sunt cel mai puțin capabile să abordeze sarcina BCV.

Constant, BCV se plasează pe primul loc printre cauzele de deces ale populației și din Republica Moldova, constituind cca 57% din mortalitatea totală – nivel care pe parcursul ultimelor două decenii rămâne stabil înalt, în pofida că se atestă o descreștere lentă a ratei mortalității în ultimii ani – de la 676,0 cazuri la 100 mii locuitori în 2007, până la 605,4  la 100 mii locuitori în 2017. În structura deceselor cauzate de BCV predomină cardiopatia ischemică (51%), bolile cerebral vasculare (25,8%), infarctul miocardic acut (9,1%) și cardiopatia hipertensivă (9,6%).

Campania din anul 2018 este axată pe realizarea a 5 obiective cheie: Să fie îmbunătățită sănătatea cardiovasculară; Să fiți acționabili și relevanți; Să fiți educați; Să fiți inspirați; Să fiți partajabiliTema Zilei Mondiale a Inimii din 2018 vizează conectarea oamenilor care gândesc la fel. Mesajul este simplu, emoțional și traductibil: „Inima mea, inima ta” este de a crea un sentiment de angajament în jurul valorii de probleme comune legate de sănătatea inimii. A spune despre noi înșine, oamenilor de care ne interesează și indivizilor din întreaga lume: “Ce pot face acum să mă îngrijesc de inima mea … și de inima ta?”. De asemenea, rezonează cu medicii cardiologici și comunitatea medicală care se dedică în îngrijirea tuturor inimilor noastre.

Există mai mulți factori de risc asociați cu BCV și AVC. Însă unii din ei, precum istoricul familial sau diabetul, vârsta, sexul, etnie (africanii și asiaticii au riscuri mai mari pentru BCV), starea social-economică nu pot fi modificați. Totodată, factorii de risc – hipertensiunea arterială, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, fumatul, nivelul colesterolului, obezitatea și excesul de greutate pot fi modificați prin schimbarea comportamentului sau administrarea unor tratamente. Povara bolilor cardiovasculare poate fi redusă, doar trebuie să acționăm cu toții acum: persoanele fizice – să își asume controlul propriei sănătăți a inimii, împărtășind experiența prin înțelegerea riscului propriu, al familiilor lor și a riscului de BCV și acționând pentru a-l îmbunătăți; Guvernele și ministerele sănătății – să înțeleagă amploarea problemei și să se implice prin investiții în supravegherea și monitorizarea bolilor cardiovasculare; țările – să pună în aplicare intervenții la nivelul populației, pentru a reduce BCV prin politici comprehensive de control al tutunului, taxe pentru reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, promovare a mobilității – plimbări, ciclism, mersul pe jos la/de la serviciu, pentru a crește activitatea fizică, strategii de reducere a consumului nociv de alcool și implementarea alimentației sănătoasă în instituțiile pentru copii.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii apelați la tel.:022 574-683, 022 574-657

Comments on 'Angajamentul din inimă, în cadrul Zilei Mondiale a inimii, este „Pentru inima mea, pentru inima ta, pentru TOATE INIMILE noastre!”' (0)

Comments are closed.