Asistența BRE al OMS acordată pentru elaborarea suportului normativ în combaterea rezistenței antimicrobiene

Posted on 28/05/2018 in Comunicat de presă by admin

În cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în perioada 23 – 25 mai 2018, o misiune specială a Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (BRE al OMS) își desfășoară lucrările cu scopul oferirii suportului grupului de lucru intersectorial pentru elaborarea proiectelor Strategiei și Planului Național de acțiuni privind combaterea rezistenței antimicrobiene (RAM).

oms oms2

Proiectele menționate privind combaterea RAM sunt elaborare în conformitate cu politicile naționale de sănătate și sunt aliniate la obiectivele Planului global de acțiuni privind RAM, adoptat de către Asambleea Mondială a Sănătății în luna mai 2015.

La eveniment au fost invitați și participă reprezentanți ai Biroului Regional European al OMS,  Biroului de țară al OMS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, ANSP, Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor,  USMF „Nicolae Testemițanu” și instituțiilor medico-sanitare.

În cadrul misiunii, consultantul OMS, dna dr. Elizabeth STOKLE a împărtășit experiența țărilor din Uniunea Europeană  (UE) în dezvoltarea și implementarea actelor normative similare, precum Strategia și Planul de măsuri privind RAM, iar membrii grupului de lucru intersectorial  național, în scopul definitivării, consultării și promovării ulterioare a proiectelor respective, examinează prin dezbateri și discuții tehnice chestiuni relevante pe marginea proiectului Strategiei naționale privind combaterea  rezistenței antimicrobiene.

oms3 oms4

La nivel global fenomenul de rezistență la preparatele antimicrobiene prezintă una dintre provocările cele mai majore în domeniul sănătății publică. De asemenea, și în Republica Moldova RAM este apreciată drept una din cele mai actuale și stringente probleme de sănătate publică.

Potrivit  datelor OMS, în multe regiuni ale lumii RAM se manifestă la cote alarmante, fiind atestate niveluri crescute de rezistență la bacteriile asociate cu numeroase infecții ce afectează căile urinare, provoacă pneumonie, tuberculoză sau gonoree.

Astfel, RAM a devenit o povară gravă, atât socială cât și economică, care cauzează  cca 25 mii de decese anual în UE și 700 mii la nivel mondial ce aduce, prin costuri suplimentare de spitalizare, tratament și  productivitate redusă, asociate cu RAM, prejudicii estimate la circa 1,5 miliarde €  în țările UE.

Unele dintre cele mai comune boli, precum pneumonia și alte infecții ale tractului respirator, dizenteria, nu mai sunt susceptibile la tratamentul cu multe antibiotice de primă linie, iar microorganisme rezistente la antimicrobiene pot afecta orice persoană, fiecare familie.

Este bine cunoscut că RAM se dezvoltă vertiginos în condițiile în care se   utilizează irațional și excesiv remediile antimicrobiene, iar studiile, în diferite țări, denotă că mulți pacienți au cunoștințe eronate privind eficacitatea antibioticelor în cazul infecțiilor virale, tratamentele cu antimicrobiene deseori sunt abandonate la primele semne de ameliorare a sănătății, astfel contribuind și mai mult la dezvoltarea RAM.

De asemenea, antibioticele sunt utilizate pe larg și deseori necontrolat în tratamentul animalelor, în scopuri preventive inclusiv în multe țări pentru stimularea creșterii în greutate al animalelor, în producția de plante, piscicultură, și alte domenii agricole de recoltare a fructelor etc. Prin impactul potențial asupra mediului, acestea afectează sănătatea  umană și animală.

Relevant, că documentele elaborate, precum Strategia și Planul național de acțiune RAM, vor necesita o abordare intersectorială  unică și consolidată, în baza principiului acceptat la nivel global  „O singură sănătate” (One Health), care vizează atât impactul asupra oamenilor, cât și asupra animalelor și mediului.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media 022574700

Pentru mai multă informați apelați la tel.:022574702; 022574503

Comments on 'Asistența BRE al OMS acordată pentru elaborarea suportului normativ în combaterea rezistenței antimicrobiene' (0)

Comments are closed.