Aspecte de implementare a Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene, discutate în cadrul unui atelier

Posted on 09/11/2018 in Comunicat de presă by admin

Specialiști epidemiologi, microbiologi și clinicieni din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și instituțiile medico-sanitare (IMS) s-au întrunit cu experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-un atelier de instruire pentru a discuta aspectele practice și de operaționalizare a Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene. Evenimentul are loc în perioada 8-9 noiembrie curent.

DSC_7556Sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene (Sistemul național), instituit prin Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr.711 din 07 iunie 2018, este structurat pe două nivele. Nivelul I – național, include coordonatorul Sistemului (ANSP) cu laboratorul microbiologie de referință în RAM, nivelul II – laboratoarele microbiologice teritoriale ale ANSP și IMS publice, departamentale și private.

Implementarea Sistemului național va permite colectarea datelor standardizate, analiza tendințelor de evoluție a rezistenței la antimicrobiene și obținerea dovezilor necesare autorităților responsabile pentru elaborarea strategiilor, planurilor naționale în domeniul prevenirii și reținerii dezvoltării fenomenului de rezistență antimicrobiană, argumentarea deciziilor și intervențiilor în domeniul consumului de antimicrobiene.

La nivel instituţional (IMS), implementarea Sistemului național va permite sporirea calității diagnosticului de laborator microbiologic, argumentarea administrării raționale a antimicrobienelor și ajustarea programelor instituționale de monitorizare a rezistenței antimicrobiene, precum și a consumului raţional al acestora.

Aspectul internaţional vizează integrarea Sistemului naţional prin participarea în controlul extern de calitate și raportarea datelor naționale în Rețeaua internațională de supraveghere a Rezistenței Antimicrobiene în Regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale (CAESAR).

Realizarea măsurilor comprehensive de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene contribuie la asigurarea protecției sănătății şi prevenirea bolilor transmisibile.

DSC_7552       DSC_7560

20181109_134800        20181109_135206

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'Aspecte de implementare a Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene, discutate în cadrul unui atelier' (0)

Comments are closed.