Aspecte de prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale discutate în cadrul unei ediții a Lecturilor de iarnă pentru medicii chirurgi

Posted on 30/01/2019 in Comunicat de presă by admin

În perioada 23-25 ianuarie 2019, Catedrele de chirurgie nr.1 şi nr.2 ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, în colaborare cu Asociaţia Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, au realizat cea de-a XV-a ediție a Lecturilor de iarnă. Evenimentul științific, cu genericul ”Particularităţile moderne ale infecţiei chirurgicale. Metodologie didactică”, a reunit peste 400 de chirurgi din toată ţara din domeniile: pediatrie, oncologie, urologie, oftalmologie, otorinolaringologie, cardiologie, neurochirurgie şi traumatologie, precum şi medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În cadrul evenimentului, a fost abordată problema de sănătate publică de nivel global și național privind infecția de situs chirurgical. De rând cu lecturile privind infecțiile în transplantul de ficat, infecțiile chirurgicale la nou-născuți, complicațiile septice în apendicita acută la copii, abcesele pulmonare, pleureziile și empiemele pleurale, infecția plaselor sintetice utilizate în chirurgia abdominală, infecția în oftalmologie, au fost raportate rezultatele pilotării studiului de prevalență de moment a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și consumul antimicrobienelor realizat în a.2018 de către ANSP de comun cu 5 spitale din țară în 14 secții chirurgicale, reanimare și terapie intensivă. Conform datelor acestui studiu, infecțiile de situs chirurgical a constituit 8,3% în structura IAAM și au fost provocate de E.coli și Acinetobacter spp., Klebsiella pneumoniae și Proteus mirabilis (a câte 25% fiecare). Este îngrijorător faptul că agenții cauzali ai infecțiilor de situs chirurgical au prezentat rezistență la antimicrobiene, inclusiv la cefalosporine de generația a treia și carbapeneme. Pacienții cu intervenții chirurgicale masive mai frecvent fac IAAM – 19,7%, comparativ cu pacienții cu intervenții mini invazive (12,5%), sau fără intervenții chirurgicale (8,3%).

Sistemul național de supraveghere epidemiologică al bolilor transmisibile include IAAM și rezistența antimicrobiană ca problemă specială de sănătate publică. Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor, IAAM afectează unul din 20 de pacienți spitalizați, ceea ce estimativ constituie anual 4,1 milioane de persoane din Uniunea Europeană, iar în jur de 37 mii decedează din această cauză. Peste 380 mii de persoane din UE, anual, fac infecţii provocate de bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 mii decedează anual din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

Informații suplimentare:

Ecaterina Busuioc, șef Secție în cadrul ANSP, tel. 022 574-648

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Aspecte de prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale discutate în cadrul unei ediții a Lecturilor de iarnă pentru medicii chirurgi' (0)

Comments are closed.