Atelier de instruire a formatorilor în promovarea sănătății pentru schimbarea comportamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile

Posted on 25/06/2019 in Comunicat de presă by admin

În perioada 17 -21 iunie 2019 a avut loc atelierul de instruire a formatorilor în domeniul promovării sănătății pentru schimbarea comportamentului. La atelier au participat specialiștii ANSP din subdiviziunile de promovare a sănătății și prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT), inclusiv din CSP teritoriale, lectori ai Catedrelor de Igienă și Epidemiologie și ai Școlii de Management în Sănătate Publică a USMF Nicolae Testemițanu.

Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile, finanțat de Agenția elvețiană pentru dezvoltare și cooperare (SDC), care are 444drept scop general de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din Republica Moldova, prin reducerea poverii BNT, accentul principal fiind pus pe comunitățile rurale.

 

Atelierul de instruire s-a derulat conform noului concept elaborat de grupul național din domeniu. Promovarea sănătății pentru schimbarea comportamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile este un curs practic de formare a capacităților pentru dezvoltarea și implementarea intervențiilor cost eficiente, bazate pe dovezi și bune practici internaționale, în vederea modificării și menținerii comportamentelor sănătoase în grupurile țintă ale populației.

În cadrul atelierului, participanții au fost familiarizați cu principiile cheie pentru proiectarea unei intervenții de schimbare a comportamentului și modul de aplicare a unui instrument pentru diagnosticul comportamentelor la nivel de populație, inclusiv cu aplicarea unor serii de intervenții inovatoare de promovare a sănătății într-o varietate vastă de contexte, axate în special pe:

  • promovarea sănătății la locul de muncă;4444
  • promovarea sănătății în comunitate;
  • promovarea sănătății în localități urbane și rurale.

 

Pe durata atelierului, convocați în grupuri de lucru, participanții au aplicat un pachet de exerciții practice și propus diferite proiecte pentru aplicare la nivel teritorial. Ulterior, persoanele instruite în calitatea sa de formatori la nivel național, regional și în 10 raioane pilot ale proiectului (Edineț, Briceni, Criuleni, Fălești, Ungheni, Orhei, Ștefan-Vodă, Cahul, Taraclia, Vulcănești), vor disemina cunoștințele și deprinderile acumulate în cadrul atelierelor locale cu echipele intersectoriale pentru a implementa intervenții de scurtă durată la nivel de comunitate și la locul de muncă.

44444 Unul din obiectivele Proiectului Viață sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile este de a consolida capacitățile naționale ale ANSP privind principiile de promovare a sănătății și prevenirea BNT, contribuind astfel la dezvoltarea intervențiilor de promovare a sănătății la nivel local.

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022574580

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.:022574677; 022574683

Comments on 'Atelier de instruire a formatorilor în promovarea sănătății pentru schimbarea comportamentului pentru prevenirea bolilor netransmisibile' (0)

Comments are closed.