Atelier de lucru în elaborarea Planului național de intervenție în pandemia de gripă

Posted on 23/07/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada 19-20 iulie 2018, specialiști din cadrul ANSP au participat la Atelierul de lucru cu privire la elaborarea Planului național de intervenție în pandemia de gripă.

gripa 2 gripa 6

Obiectivul principal al Planului este cel de stabilire a măsurilor și mecanismelor pentru protejarea populației împotriva amenințărilor de gripă și de pregătire a sistemului de sănătate pentru a face față unei pandemii de gripă.

Anterior,  a fost evaluat Planul-cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul gripal nou A(H1N1) în Republica Moldova (aprobat prin HG nr.824 din 15.12.2009) și în luna mai 2018, a fost prezentat un raport privind analiza bazei legale cu privire la supravegherea gripei și pregătirea pentru pandemia de gripă în Republica Moldova de către consultatul internațional – dr. Adriana Pistol.

La Atelier au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii; Ministerului Educației, Culturii și Cercetării; Ministerului Afacerilor Interne; Ministerului Apărării; Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului; Agenției Naționale pentru Sănătate Publică; Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor; Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale; Companiei Naționale de Asigurare în Medicină; Serviciului de Informație și Securitate; Serviciului Vamal; Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

gripa 3 gripa 4

Proiectul Planului național de intervenție în pandemia de gripă este un document care determină gripa 5scopul, obiectivele și acțiunile pentru a face față unei pandemii și este elaborat în baza revizuirii ”Planului-cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul gripal nou A(H1N1) în Republica Moldova”, lecțiilor învățate în pandemia de gripă A(H1N1) 2009-2010, studiilor științifice derulate și recomandărilor OMS, pe strategii de evaluare și management al riscului (RSI 2005), asigurând o cât mai mare flexibilitate.

 

Proiectul planului va fi examinat în modul stabilit și înaintat Guvernului spre aprobare.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media: 022 574-580

Comments on 'Atelier de lucru în elaborarea Planului național de intervenție în pandemia de gripă' (0)

Comments are closed.