Atelier de lucru pentru nurse, cu tema „Reducerea incidenței infecțiilor prin igiena mâinilor”

Posted on 15/11/2018 in Comunicat de presă by admin

Evenimentele consacrate prevenirii rezistenței antimicrobiene organizate în cadrul Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice continuă. La 14 noiembrie 2018, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Oncologic, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a organizat un atelier de lucru cu tema Reducerea incidenței infecțiilor prin igiena mâinilor”. La eveniment au participat nursele din instituțiile medico-sanitare: Institutul Oncologic, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Spitalul Dermatologic și Maladii Comunicabile, Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Municipal nr.3 pentru copii „V.Ignatenco”, Centrul Republican de Diagnostică Medicală, Spitalul Ministerului Afacerilor Interne, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” şi Centrul Medical „Cardiomed”.

DSC_7909Conform OMS, rolul profilaxiei și controlul infecțiilor în domeniul siguranței pacienților și al calității actului medical este semnificativ, atât pentru lucrătorii medicali, cât și pentru pacienți. Recomandarea Consiliului Uniunii Europene (UE) din 9 iunie 2009 privind siguranța pacienților, inclusiv prevenirea și controlul Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (IAAM), se bazează pe activitățile privind siguranța pacienților desfășurate de OMS.

În UE, estimativ 8-12% dintre pacienții spitalizați suferă din cauza evenimentelor adverse în timp ce li se acordă asistență medicală. IAAM fac parte din problemele prioritare de sănătate publică prin consecinţele pe care le generează, ca urmare a morbidităţii, mortalităţii specifice, dar şi prin crearea premiselor pentru manifestarea fenomenului de emergenţă a microorganismelor multi-rezistente la preparatele antimicrobiene. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că, în medie, IAAM afectează unul din douăzeci de pacienți spitalizați, ceea ce reprezintă anual 4,1 milioane de pacienți. Anual, IAAM cauzează 37 mii decese și contribuie încă la altele 110 mii. Prevalența IAAM în Uniunea Europeană de 3,5–14,8% cauzează 25,000,000 zile suplimentare de spitalizare și costuri de 13-24 miliarde euro. O bună parte de IAAM sunt cauzate de bacterii rezistente, precum: Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) şi Enterococcus rezistent la vancomicină (VRE).

DSC_7942În sistemul național de supraveghere epidemiologică al bolilor transmisibile, IAAM sunt menţionate ca problemă specială de sănătate publică (Regulamentul privind sistemul național de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.951 din 25 noiembrie 2013). Statistica oficială în R.Moldova nu reflectă morbiditatea reală prin IAAM. Perioada a.2017, ca și perioada ultimilor ani, se caracterizează prin sub raportarea acestor infecții și în consecință, subevaluarea și subestimarea importanţei lor. Astfel, în a.2017 în țară au fost notificate 1156 cazuri de IAAM (a.2016 – 1114 cazuri), ce constituie circa 2,0 la 1000 spitalizați. Structura IAAM în ultimii ani nu a suferit schimbări esențiale privind plasamentul formelor nosologice, liderismul fiind păstrat de infecțiile la lăuze, infecțiile de plagă chirurgicală, urmate de infecțiile consecutive unei injecții terapeutice.

Una din măsurile eficiente pentru atingerea obiectivului specific al Planului global de acțiuni al OMS (2015), este reducerea incidenței bolilor transmisibile prin  asigurarea complianței lucrătorilor medicali la standardele privind igiena mîinilor.

Cu sloganul „Mâinile salvează vieți”, nursele din instituțiile medico-sanitare au demonstrat bunele practici ale igienei mâinilor necesare pentru a preveni transmiterea infecțiilor asociate asistenței medicale.

Pentru a proteja pacientul, pentru protejarea personală, precum și mediul spitalicesc de microorganisme potențial periculoase de la pacient trebuie respectate cele 5 momente importante pentru igiena mâinilor:

  1. Înainte de a intra în contact cu pacientul.
  2. Înainte de a începe proceduri aseptice.
  3. După expunerea la risc cu fluide biologice.
  4. După contactul cu pacientul.
  5. După contactul cu obiectele din apropierea pacientului.

DSC_7918         DSC_7900

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Atelier de lucru pentru nurse, cu tema „Reducerea incidenței infecțiilor prin igiena mâinilor”' (0)

Comments are closed.