Atelier privind studiul de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi consumul antimicrobienelor în spitale

Posted on 26/09/2018 in Comunicat de presă by admin

La 25 septembrie 2018, şi-a desfășurat lucrările Atelierul privind rezultatele pilotării studiului de prevalență de moment al Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (IAAM) și consumul antimicrobienelor (AM) în spitale, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul Global Health Preparedness Program, cu suportul Institutului de Sănătate Publică din Oslo și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

La lucrările Atelierului au participat reprezentanți ai Biroului European al OMS, Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Institutului de Sănătate Publică din Oslo, Institutului Național de Sănătate Publică din București, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), managerii spitalelor publice, departamentale și private, precum și Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Atelierul a fost deschis de către dna Elena Palanciuc, directorul ANSP, care a adresat participanţilor un mesaj prin care a accentuat actualitatea și impactul problemelor abordate în cadrul evenimentului. IAAM și rezistența antimicrobiană (RAM) în sistemul național de supraveghere epidemiologică IAAM și RAM sunt listate ca probleme speciale de sănătate publică.

4

Conform OMS, în fiecare moment 7% pacienți vor dobândi cel puțin o IAAM, circa 10% din aceste cazuri se vor solda cu deces. Niciun sistem de sănătate din cele mai dezvoltate țări nu pot pretinde că sunt libere de IAAM. Expertul Biroului European OMS a comunicat că programele eficiente de control al infecțiilor pot reduce cu 30% rata IAAM, iar supraveghere epidemiologică contribuie la reducerea cu 25-57% a acestor infecții.

Conform datelor ECDC, IAAM afectează unul din 20 de pacienți spitalizați, ceea ce estimativ constituie anual 4,1 milioane de persoane din UE, iar în jur de 37 mii decedează din această cauză. Peste 380 mii persoane din UE anual fac infecţii provocate de bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 mii persoane decedează anual din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

În cadrul Atelierului, experții internaționali au împărtășit experiența lor în implementarea studiului de prevalență de moment a IAAM și consumul AM. De asemenea, ei s-au expus asupra importanței și beneficiului implementării sistemului activ de supraveghere epidemiologică a acestor probleme prioritare de sănătate publică.

Actualmente, sistemul național de supraveghere epidemiologică a IAAM de tip pasiv nu furnizează date standardizate și concludente. Implementarea la nivel național a protocolui standardizat unic de colectare a datelor privind IAAM și consumul AM, elaborat în baza metodologiei ECDC, este fezabilă care va genera indicatori privind IAAM și consumului AM, comparabili cu datele raportate în rețelele de supraveghere epidemiologică în Uniunea Europeană.

Indicatorii studiului de prevalență de moment a IAAM și consumul AM (PPS),  în cele 5 spitale pilot sunt  prezentați, inclusiv de prevalența IAAM care a constituit 13,3% și rata consumului AM – 53,8%. Implementarea sistemului activ de supraveghere epidemiologică și controlul eficient al IAAM prezintă una din activitățile de bază pentru spitale, necesar pentru asigurarea siguranței pacienților și sporirii calității actului medical.

PPS prezintă unul din instrumentele care sprijină furnizarea de date pentru evaluarea problemelor, identificarea soluțiilor și luarea deciziilor în domeniul prevenirii IAAM și consumului rațional AM.

23

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Atelier privind studiul de prevalenţă de moment a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi consumul antimicrobienelor în spitale' (0)

Comments are closed.