Atelier de orientare pentru implementarea inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea în Republica Moldova

Posted on 05/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

La 1 noiembrie curent, în incinta Centrului Național de Resurse pentru serviciile de sănătate prietenoase tinerilor (CRNSSPT) ”Neovita” a avut loc primul atelier de orientare pentru școlile pilot privind implementarea inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea.

La atelier au participat conducătorii instituțiilor preuniversitare selectate pentru pilotarea acestei inițiative din 22 de localități și șefii Centrelor de sănătate prietenoase tinerilor din 11 teritorii, care vor acorda suportul necesar pentru planificarea și implementarea acțiunilor la nivel de școală.

Evenimentul, susținut de către reprezentanța OMS în Republica Moldova, a fost organizat de către CRNSSPT și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), în colaborare cu MECC în contextul realizării planului de acțiuni comun al MSMPS și MECC privind implementarea în Republica Moldova a inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea.

În cadrul seminarului, Natalia Silitrari, șef Direcție ANSP, a informat participanții despre 5 pași esențiali de urmat pentru a deveni o școală care promovează sănătatea  –  un instrument online elaborat  pentru suportul țărilor de către Rețeaua Europeană de Școli Sănătoase (engl: SHE). 

În cuvântul de salut, Valentin Crudu, șef direcție MECC și Larisa Boderscova, OMS Moldova, au evidențiat importanța abordării sănătății din perspectiva școlii ca un tot întreg. Școala este mediul ideal pentru promovarea alegerilor sănătoase, dat fiind faptul că permite vizarea unei comunităţi mai largi cum ar fi elevii, părinţii, familia, comunitate. Promovarea sănătății în școli poate fi descrisă ca „orice activitate întreprinsă pentru a îmbunătăți și/ sau proteja sănătatea tuturor celor din comunitatea școlară.

Ghidați de către dna Galina Leșco, șef CRNSSPT ”Neovita”, reprezentanții școlilor pilot s-au familiarizat cu aplicarea instrumentului de autoevaluare rapidă pentru prioritizarea domeniului de intervenție pentru a deveni o școală care promovează sănătatea.

De menționat că aceste şcoli implementează un plan structurat și sistematic pentru sănătatea și bunăstarea tuturor elevilor și al corpului didactic și non-didactic din instituție.

SHE (engl. School for Health in Europe) este o rețea de promovare a sănătății pentru specialiștii din instituțiile de educație din 33 de țări din Europa și Asia Centrală și își propune să sprijine țările în dezvoltarea și implementarea inițiativei de Școli care promovează sănătatea pentru sănătatea și bunăstarea generației în creștere.

Activitățile rețelei sunt sprijinite de către Oficiul Regional OMS pentru Europa și Comisia Europeană.

”Toate școlile din regiunea europeană tind să fie un mediu ce promovează sănătatea și bunăstarea”. (Declarația de la Paris, Comitetul Regional al OMS 2017)

Comments on 'Atelier de orientare pentru implementarea inițiativei europene de Școli care Promovează Sănătatea în Republica Moldova' (0)

Comments are closed.