Atenţie! Inundaţiile – un pericol pentru sănătatea publică. Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele

Posted on 03/06/2016 in Comunicat de presă by admin

Centrul Naţional de Sănătate Publică în legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile şi posibilitatea poluării apelor din fântânile freatice publice şi individuale, atenţionează Administraţia Publică Locală şi populaţia de a fi prudentă la apa care o consumă în scopuri potabile. Dacă s-a produs inundaţia fântânii este necesar de efectuat următoarele măsuri:

*  Pomparea totală a apei din fântână;
*  Evacuarea nămolului din fântână cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu soluţie dezinfectantă de clorură de var de 5%;
*  După restabilirea volumului de apă din fântâna de efectuat dezinfectarea cu clorură de var (150g/1m3 de apă) sau alte substanţe dezinfectante recomandate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

O deosebită atenţie se acordă potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare; WC-urile externe; platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

De asemenea, este necesar de a fi asigurată protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate de a renunţa la consumul acestora. În toate cazurile de inundaţie a fântânii, populaţia obligator trebuie să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi a instituţiilor teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă de folosit atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală apa fiartă, iar pentru copii apa plată îmbuteliată.

Atenţie! În cazul apariţiei simptomelor de boli diareice acute, enterocolite hemoragice, hepatită virală A, care pot fi transmise prin apa poluată, adresaţi-vă imediat la medic!

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel.: 022574677, 022574688

 

Comments on 'Atenţie! Inundaţiile – un pericol pentru sănătatea publică. Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele' (0)

Comments are closed.