Atenție la antibiotice! Trebuie să fie eliberate doar cu rețetă!

Posted on 17/11/2017 in Comunicat de presă by admin

ant1Cu acest generic, la 15 noiembrie 2017, Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a găzduit o Masă rotundă, dedicată Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice (13-19 noiembrie 2017).

La eveniment au participat reprezentați ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), CNSP, Agenției Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM), USMF „Nicolae Testemițanu”, Asociațiilor Farmaciștilor și a Studenților Farmaciști din Republica Moldova, dar și ai unor companii farmaceutice.

În cadrul evenimentului, participanții au abordat spre examinare și dezbateri subiecte de importanță majoră referitoare conștientizării fenomenului de rezistență la preparatele anti-microbiene, care a devenit o problemă specială de sănătate publică la nivel național – și una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global.

În cadrul evenimentului au fost prezentate:

  1. rezultatele unui studiu efectuat în China (publicat în Lancet Infect Dis 2017 , august) privind izolarea de la 5 pacienți cu pneumonie severă a agentului cauzal K. pneumoniae, care a combinat rezistența multidrog și hipervirulență, cauzând decesul pacienților;
  2. rezultatele studiului privind consumul de antibiotice în medicina umană, efectuat în baza metodologiei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) (anii 2011-2013), care a scos în evidență că: antibioticele constituie circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii Republicii Moldova; este în creștere consumul anual al antibioticelor, mai ales ai grupei pentru utilizare sistemică (J01 Antibacterials for Systemic use) din contul antibioticelor Beta-lactamice, Penicillinele (JO1C) – sporind de la 7 DDD per 1000 locuitori per zi (DID) în 2011 până la 9 în 2013; îngrijorătoare este și sporirea consumului Cefalosporinelor de a 3-a generație – de la 0,8 DDD per 1000 locuitori per zi în 2011, la 1,2 în 2013.

 

ant2

ant3

ant5ant4

 

S-a accentuat și necesitatea sporirii controlului asupra implementării și respectării prevederilor ordinului MSMPS, care obligă angajații din rețeaua farmaceutică să păstreze rețetele timp de 30 de zile cu indicarea denumirii comerciale a preparatelor; importanța evaluării farmaciilor privind respectarea legislației privind eliberarea antibioticelor cu aplicarea măsurilor în cazul depistării abaterilor, mai ales în baza alin.5 „Încălcarea regulilor de prescriere a rețetelor și de eliberare a medicamentelor”.

În cadrul mesei rotunde a fost abordat și aspectul efectelor negative ale antibioticelor în curele de tratament, care fiind administrate produc dezechilibrul florei intestinale, bucale şi vaginale, inclusiv cu efecte precum cele produse de Clostridium deifficile etc.

Un accent deosebit, în stăvilirea fenomenului de rezistență anti-microbiană, a fost pus pe importanța specialistului – farmacist, care trebuie să elibereze antibioticele în mod responsabil și corect; crucial – care trebuie să contribuie plenar la creșterea sensibilizării populației privind utilizarea prudentă și corectă a antibioticelor. Mai ales că farmaciștii se află zilnic în contact direct cu pacienții, respectiv pot influența percepțiile și atitudinile pacienților față de boală și necesitatea de administrare prudentă a antibioticelor.

Participanții la masa rotundă au convenit, unanim, că pentru a stopa fenomenul este importantă sensibilizarea populației, dar și a medicilor privind rezistența anti-microbiană, și, îndeosebi, necesitatea conștientizării de către farmaciști a imperativului – antibioticele să fie eliberate doar cu rețetă!

Serviciul de presă și relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii

apelați la tel.:022574648; 022574503

Comments on 'Atenție la antibiotice! Trebuie să fie eliberate doar cu rețetă!' (0)

Comments are closed.