Atenție la febra hemoragică cu sindrom renal!  În premieră un caz înregistrat și în Republica Moldova

Posted on 25/08/2017 in Comunicat de presă by admin

 

În luna august curent, investigând proba biologică a unei paciente din r-l  Orhei, la prezența  agenților cauzali ai unei infecții, sursele și purtătorii cărora  servesc rozătoarele, specialiștii CNSP  au depistat rezultate confirmative la febra hemoragică cu sindrom renal – infecție cu focalitate naturală.

Datele anamnezei epidemiologice denotă, că la 3-4 august curent, pacienta a cumpărat și folosit în alimentație pepeni galbeni, de origine necunoscută (de import sau locali), posibil afectați și contaminați de rozătoare.

Pacienta s-a adresat cu manifestări alergice acute, fiind spitalizată și supusă  tratamentul respectiv. Menținerea, în continuare, a febrei, și apariția erupțiilor hemoragice pe tot corpul (mai pronunțate pe față), precum și a insuficienței renale au servit temei pentru consultul infecționistului. Ultimul a suspectat iersinioza și pacienta a fost transferată în secția de boli contagioase. Însă rezultatele fiind negative, iersinioza nu s-a confirmat. Astfel, specialiștii CNSP, dând dovadă de  prudență și vigilență maximă, au inițiat cercetări de laborator și la prezența altor agenți cauzali ai maladiilor infecțioase, inclusiv ai febrei hemoragice cu sindrom renal. Relevant că rezultatele fiind pozitive, a fost posibilă descifrarea etiologică a febrei hemoragice cu sindromul renal, iar pacientei ia fost aplicat un tratament simptomatic și patogenetic optim, însănătoșindu-se.

Important, că date privind înregistrarea cazurilor de astfel de infecție în Republica Moldova lipsesc. Frecvent, totuși această boală este înregistrată printre populația județelor din România, limitrofe cu Republica Moldova.

Agentul cauzal al febrei hemoragice cu sindrom renal este de origine virotică. Sursă purtătoare de infecție servesc diferite specii de rozătoare de stepă și păduri, care migrează în localități spre iarnă, condiționând apariția  focarelor de boală antropurgice.

Molipsirea oamenilor are loc preponderent pe cale alimentară – folosirea produselor contaminate cu eliminările rozătoarelor. Însă poate avea loc și pe cale aerogenă, mai ales în spațiile închise – ambare, depozite, subsoluri – prin inhalarea prafului contaminat.

De menționat, că erupțiile hemoragice și hemoragiile cu diversă localizare, insuficiența renală persistentă la această infecție, frecvent condiționează un pronostic nefavorabil al  aceste infecții.

Pentru a preveni cazurile de febră hemoragică cu sindrom renal, se impun următoarele măsuri:

  • protecția produselor alimentare de accesul rozătoarelor;
  • respectarea igienei personale;
  • combaterea sistematică a rozătoarelor.

Adresarea neîntârziată la medic, în caz de apariție a semnelor de boală, ar putea facilita prevenirea formelor grave, contribuind astfel la însănătoșirea timpurie  a persoanelor afectate.

 Serviciul de presă și relații cu publicul  022-574700

 Pentru informații suplimentare apelați la tel.: 022-574 686; 022-574 582; 022-574 503

Comments on 'Atenție la febra hemoragică cu sindrom renal!  În premieră un caz înregistrat și în Republica Moldova' (0)

Comments are closed.