Atenţie la rabia animalieră!

Posted on 09/01/2019 in Comunicat de presă by admin

În anul 2018, comparativ cu anul 2017, s-a agravat considerabil situaţia epizootologică privind rabia. Conform datelor Serviciului Sanitar-Veterinar, anul trecut au fost depistate 91 animale contaminate cu virusul rabic, ce constituie o creştere cu 54% în raport cu anul 2017. Totodată, a crescut (de la 25 până la 29) şi numărul teritoriilor administrative unde s-au depistat animale bolnave, cazuri de rabie animalieră fiind diagnosticate în 22 teritorii din dreapta şi în toate 7 din stânga Nistrului.

Rabia a fost identificată la 21 animale sălbatice (vulpi, jderi, căprioare, veveriţe, şobolani) şi la 70 animale domestice (câini, pisici, bovine, caprine). Atenţionăm că în anul 2018, pentru prima dată în ultimii 30-40 ani, virusul rabic a fost determinat la un lup în raionul Camenca.

Situaţia nefavorabilă în a.2018 s-a înregistrat în raioanele Ungheni, unde rabia a fost depistată la 8 animale; Orhei, Căuşeni, Anenii Noi – la câte 7; Drochia, Leova, mun. Chişinău – la câte 5; Nisporeni, Șoldănești, Slobozia – la câte 4 animale. Numărul mare şi varietatea vastă de specii de animale antrenate în procesul epizootic, cât şi răspândirea largă teritorială a infecţiei rabice prezintă un pericol major şi, practic, iminent pentru sănătatea publică.

În condiţiile Republicii Moldova virusul rabic este menţinut în natură de populaţia de vulpi, numărul cărora depăşeşte cu mult pragul epizootic, din cauza neefectuării măsurilor permanente de diminuare a numărului acestora. Stăpânii animalelor de casă tot mai frecvent acuză apariţia nestingherită a vulpilor în localităţi, agresarea de către acestea a altor animale, îndeosebi a bovinelor.

Această situaţie condiţionează contactul a 7-10, uneori şi mai multe persoane cu fiecare animal bolnav de rabie şi necesitatea vaccinării în scopul prevenţiei rabiei umane. Conform datelor statistice, anual, în instituţiile medicale din republică se înregistrează 4500-5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, o mare parte dintre ele fiind supuse tratamentului preventiv pentru a le salva viaţa.

Pentru ameliorarea situaţiei epizootologice este necesar ca Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cât şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor să organizeze şi să realizeze pe tot teritoriul republicii măsuri de reglare planică a populaţiei de vulpi, să încurajeze vânătorii la vânatul nelimitat al acestora, cu respectarea măsurilor respective de precauţie.

Este necesar, de asemenea, ca Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor să depună eforturi pentru asigurarea imunizării de plan contra rabiei a animalelor de companie, iar autorităţile publice locale să întreprindă măsuri de combatere a acelora fără stăpân. Totodată, populaţia trebuie să realizeze măsuri de limitare/stopare a accesului vulpilor în gospodării şi să se abţină de la prinsul animalelor de pradă ce apar prin localităţi.

La apariţia semnelor de boală la animale este necesar de a cere consultarea acestora de către specialiştii veterinari, iar stăpânii să se abţină de la acordarea ajutorului animalului bolnav pentru a evita posibilul contact cu virusul rabic.  Organizaţiile, instituţiile şi persoanele ce deţin câini vor asigura vaccinarea lor anuală contra rabiei; de asemenea, vor respecta regulile de întreţinere a acestora.

Fiecare om, în cazul când este agresat de orice animal trebuie să respecte unele reguli, pe cât de simple, pe atât de efective şi anume: rana să fie spălată, cât mai curând posibil, cu săpun sub apă curgătoare, să fie prelucrată cu tinctură de iod şi să solicite asistenţa medicală pentru a primi, la necesitate, tratamentul preventiv. Asistenţa antirabică în republica noastră, inclusiv vaccinarea curativ – profilactică contra rabiei se acordă gratuit fiecărei persoane ce necesită ajutorul respectiv. Menţionăm că în anul 2018 cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică asigură necesităţile instituţiilor medico-sanitare teritoriale în preparate antirabice, monitorizează calitatea asistenţei antirabice acordată persoanelor agresate de diferite animale.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Informaţii suplimentare la tel. 022 574-582; 022 574-702

 

 

Comments on 'Atenţie la rabia animalieră!' (0)

Comments are closed.