Atenţie la rabie!

Posted on 28/09/2018 in Comunicat de presă by admin

rabie

Astăzi, 28 septembrie, se consemnează Ziua Mondială de combatere a rabiei. Cu această ocazie, reamintim că măsurile de prevenire a rabiei, recunoscute de specialiştii în domeniu, sunt simple şi sigure. Rabia este o boală cu transmitere de la animale la om (zooantroponoză), de origine virală ce provine de la animalele carnivore sălbatice și domestice, prin contactul direct cu saliva infectată (prin mușcături, zgârieturi). Primele semne de boală apar peste 3-8 săptămâni și mai mult și debutează cu senzații de durere, prurit, furnicături în locul mușcăturii, dureri de cap, excitabilitate, lipsa poftei de mâncare, febră, iar constricția laringelui și faringelui provoacă hidrofobie (frică de apă), aerofobie, care în medie durează 3-6 zile, iar moartea survine, fără excepție, prin insuficiență cardiacă și respiratorie.

În Republica Moldova principala sursă de infecție pentru om sunt vulpile care în căutarea hranei se deplasează în localităţi, fâşii forestiere adiacente, unde sunt frecvent întreţinute erbivorele domestice (ovinele, bovinele, caprinele), care ulterior fiind agresate de vulpile bolnave, devin o sursă de infecţie. O altă sursă de răspândire a rabiei o reprezintă câinii fără stăpân, numărul cărora creşte vertiginos. Deoarece situația epizootologică este nefavorabilă şi persistă deficiențe în realizarea măsurilor de combatere şi profilaxie a rabiei, se atestă un număr mare de solicitări ale populaţiei agresate de animale după asistenţă antirabică – 4500-5000 anual.

Riscului de a contacta rabia sunt supuse persoanele care încearcă să prindă animale sălbatice bolnave; persoanele care au fost agresate de animale vagabonde și domestice bolnave şi care, ulterior, nu au întreprins măsuri de prevenire și tratament. De asemenea, sunt supuse pericolului de îmbolnăvire persoanele ce încearcă să acorde de sine stătător ajutor animalelor domestice bolnave, inclusiv cele care colectează şi transportă în laborator organele animalelor moarte, posibil bolnave – lucru care trebuie efectuat doar de către specialiştii veterinari.

Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte cu strictețe regimul prescris de medic. În funcție de gravitatea contactului cu animalul suspectat de a fi infectat cu rabie, se recomandă efectuarea profilaxiei post-expunere în conformitate cu schema adoptată de organele sistemului de sănătate, iar îngrijirea eficientă furnizată la scurt timp după expunerea la riscul de infectare cu rabie poate preveni apariția simptomelor și decesul.

Reieşind din situaţia epizootologică creată, este necesară organizarea şi realizarea de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţia Moldsilva, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor în comun cu entitățile administraţiilor publice locale, a unui complex de măsuri care ar contribui la diminuarea circulaţiei virusului rabiei la animale, precum:

– organizarea periodică a activităților de micșorare a numărului de vulpi, de câini și pisici fără stăpân – ca surse intermediare de transmitere a infecţiei;

– imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor;

– comunicarea riscului și promovarea măsurilor de prevenire a rabiei (evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă, asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâşii forestiere, consultarea animalelor cu semne de boală la veterinar, asigurarea spălării şi prelucrării rănii provocate de orice categorie de animale, adresarea după asistenţă medicală şi administrarea tratamentului profilactic specific.

Important de reținut! Spălarea imediată și profundă a rănilor cu săpun și apă curgătoare după contactul cu un animal bolnav sau suspect este importantă și poate salva vieți.

Notă: Prevenirea îmbolnăvirilor umane de rabie a devenit posibilă odată cu elaborarea şi aplicarea în practică (în iulie 1885) a primului vaccin antirabic de către ilustrul savant francez Louis Pasteur, care a demonstrat proprietăţile protective ale vaccinului antirabic, salvând de la moarte primii 2 pacienţi agresaţi de animale turbate.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media:  022 574-580

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.: 022 574-702

Comments on 'Atenţie la rabie!' (0)

Comments are closed.