Atenție, leptospiroza!

Posted on 19/07/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada caldă a anului, de rând cu bolile diareice acute, frecvent se înregistrează o boală comună oamenilor și animalelor/rozătoarelor numită leptospiroza – una din cele mai răspândite zooantroponoze pe teritoriul Republicii Moldova, îndeosebi în teritoriile raioanelor din nordul țării. În anul curent deja au fost înregistrate 3 cazuri de leptospiroză în r-le Drochia, Edineț și în mun. Chișinău.

Din anamneza epidemiologică reiese că pacienții s-au îmbolnăvit, cel mai probabil, în timpul pescuitului, sau a scăldatului în bazine de apă, posibil impurificate cu eliminările animalelor, șobolanilor și a altor rozătoare care sunt surse și rezervoare de agenți cauzali – leptospire. Diagnosticul bolii a fost confirmat prin detectarea serologică a variantei icterohemoragice de leptospire, predominant, specifică șobolanilor, care provoacă clinică gravă cu afectarea rinichilor, ficatului și instalarea insuficienței hepato-renale. La pacienții respectivi boala a decurs cu manifestări clinice destul de grave, însă cu însănătoșire. Menționăm că în unii ani varianta icterohemoragică a bolii a condiționat decesul unor bolnavi.

Transmiterea infecției are loc prin contact direct cu animalele bolnave sau produsele biologice ale acestora, îndeosebi urina, însă principalul factor de transmitere reprezintă apele de suprafață contaminate cu urina răzătoarelor, reziduurile neepurate de la fermele de animale, deseori amplasate pe malurile bazinelor de apă. Oamenii se molipsesc în timpul scăldatului, pescuitului, sau a folosirii apei de băut din izvoare și fântâni de câmp, produselor alimentare, fructelor, legumelor la care au acces rozătoarele, de asemenea în timpul cositului și a altor activități agricole în lunci inundabile, în lipsa încălțămintei speciale etc.

După o perioadă de incubație de 8-10 zile, apar acut febra 38-400C, dureri de cap, în articulații, mușchi (îndeosebi ai gambelor), greață, vomă, uneori icter, ulterior semne de afectare a ficatului, rinichilor.

Măsurile profilactice sunt orientate spre respectarea regimului sanitaro-igienic la întreținerea și îngrijirea animalelor, igienei personale de către angajații fermelor, abatoarelor, depozitelor de produse alimentare și cerealiere. Totodată, administrațiile publice locale vor interzice amplasarea unităților de creștere a animalelor în apropierea bazinelor acvatice, deversarea în aceste bazine a apelor reziduale.

Un rol important în profilaxia leptospirozelor revine măsurilor de combatere a rozătoarelor la obiectele de creștere a animalelor, de prelucrare a materiei prime animaliere, grăunțoaselor și de protecție a acestora de accesul rozătoarelor.

Comportamentul adecvat al populației – evitarea scăldatului în bazine neamenajate, folosirii apei de băut din izvoare și fântâni de câmp, fructelor și legumelor nespălate, efectuarea cositului în încălțăminte de protecție, cât și protejarea surselor casnice de apă potabilă și alimentelor de accesul rozătoarelor  previn apariția îmbolnăvirilor și menținerea sănătății. La rândul său adresarea timpurie după asistență medicală în caz de îmbolnăvire asigură tratamentul efectiv și evitarea consecințelor grave.

 

 

Informații suplimentare – tel. 022-574-582,  022-574-620

Comments on 'Atenție, leptospiroza!' (0)

Comments are closed.