Atenție, pericol sporit de intoxicare cu ciuperci! Numărul otrăvirilor este în creștere

Posted on 25/10/2017 in Comunicat de presă by admin

În ultimul timp s-au îndesit cazurile de intoxicații cu ciuperci în rândul populaţiei Republicii Moldova, 18 cazuri fiind înregistrate numai în luna octombrie curent, dintre care și 5 copii. În total, pe durata anului 2017, au fost înregistrate 35 de cazuri cu afectarea a 35 persoane, inclusiv a 7 copii (mun. Chişinău și Bălţi, r-le Florești, Hînceşti, Сăușeni și Ștefan Vodă).

Important de reţinut, că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă. În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Atenție! Datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală, copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, și îndeosebi a formelor grave şi a decesului, este importantă respectarea următoarelor reguli:

  • Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu face să le consumaţi şi să le degustaţi, mai ales în formă crudă.
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
  • Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
  • La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.

Este necesar să se reţină şi faptul, că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie.

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru informații suplimentare, apelați la tel.: 022574548

Comments on 'Atenție, pericol sporit de intoxicare cu ciuperci! Numărul otrăvirilor este în creștere' (0)

Comments are closed.