Atenție – virusul Zika! Situaţia epidemiologică la infecţia cu virusul Zika, măsuri de profilaxie

Posted on 13/07/2016 in Comunicat de presă by admin

Conform informaţiei Centrului European pentru controlul şi profilaxia bolilor infecţioase (ECDC), infecţia cu virusul Zika continuă să se înregistreze în ţările Americii de Sud, Africii, Asiei, din zona Pacificului. Peste 50 ţări sunt afectate de fenomenul răspândirii epidemice a acestei infecţii. Este destul de complicată situaţia în Brazilia cu peste 7000 de cazuri de boală înregistrate, inclusiv 285 decese. Totodată are loc importul infecţiei – în SUA (peste 600 cazuri de boală), de asemenea în peste 18 ţări europene. Opinia publică a fost alertată recent și de depistarea unui caz în România, prin intermediul persoanelor care călătoresc în ţările endemice.
zika_1

Boala este cauzată de un virus transmis prin intermediul țânțarilor, îndeosebi Aedes aegypti. Acest gen de țânțari se întâlnește preponderent în regiunile tropicale. Perioada de incubație variază între 3-12 zile după înțepătura țânțarului infestat. Principalele simptome sunt erupția maculară sau papulară, ce apare frecvent pe față, apoi pe tot corpul, febră moderată, dureri în mușchi, articulații, cefalee, conjunctivită. Majoritatea cazurilor de boală evoluează asimptomatic (60 – 80%).
Este dovedită posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt, cu urmări periculoase – dezvoltarea la acesta a microcefaliei – anomalie gravă în dezvoltarea creierului la copii. Există de asemenea transmiterea pe cale sexuală – de la debutul epidemiei s-au înregistrat 24 de cazuri de transmitere sexuală a acestei boli. Se transmite maladia prin sânge și prin produse de sânge.
Deocamdată nu există un tratament specific pus la punct sau vreun vaccin împotriva infecției cu virusul Zika. De aceea persoanele care călătoresc în țările cu risc trebuie să folosească măsuri de protecție personală bazate pe prevenirea înțepăturii de țânțari, atât în încăperi, cat și în exterior, mai ales de la răsăritul soarelui până la apus – intervalul maxim de activitate al țânțarului vector. Se recomandă de asemenea purtarea de pantaloni lungi și bluze, cămăși cu mânecă lungă, folosirea substanțelor repelente.
Perioada de repaus, somn să fie în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu mijloace de protecție mecanică, fiind indicat să se folosească plase contra țânțarilor, chiar și în timpul zilei.
Călătorii care prezintă simptome compatibile infecției cu virusul Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice că au călătorit recent în acea zonă.

Informaţii suplimentare:
022-574-686, 022-574-582

Comments on 'Atenție – virusul Zika! Situaţia epidemiologică la infecţia cu virusul Zika, măsuri de profilaxie' (0)

Comments are closed.