Audieri publice privind situația epidemiologică prin rujeolă și problemele în domeniul imunizării populației

Posted on 19/09/2018 in Comunicat de presă by admin

La 18 septembrie, în cadrul Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie au fost desfășurate audieri publice cu privire la situația epidemiologică prin rujeolă și problemele privind imunizarea populației.

La eveniment, au participat reprezentanți ai Comisiei parlamentare de profil, autorităților publice centrale, instituțiilor medico-sanitare, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai autorităților publice locale, organizațiilor nonguvernamentale și lideri religioși.

La începutul şedinţei, președintele Comisiei, Valentina Buliga, a menţionat despre situația alarmantă a rujeolei în ţară, despre impactul acestei maladii asupra populației și necesitatea conjugării eforturilor tuturor factorilor de decizie și implicarea activă în promovarea vaccinării.

43850588735_a0399fe55e_oSecretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a menționat că situația epidemiologică prin rujeolă rămâne a fi alarmantă, de la începutul anului 2018, fiind confirmate 281 cazuri de îmbolnăvire, în contextul scăderii acoperirii vaccinale, în special din cauza refuzului neîntemeiat al părinților.

Cu referire la normele legale care prevăd expres obligativitatea vaccinării copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, a precizat că vaccinarea populaţiei în Republica Moldova se realizează în conformitate cu actele naţionale şi internaţionale, care indică asigurarea celui mai înalt standard de sănătate copiilor, inclusiv implementarea măsurilor de prevenire a bolilor şi deceselor.

Specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică au accentuat necesitatea desfășurarii unei comunicări deschise și eficiente cu părinții, pentru creșterea credibilității acestora în sursele de informare oficiale.

În urma audierilor, toți factorii de decizie prezenți la ședință urmează să prezinte propuneri și recomandări privind măsurile ce vor fi întreprinse, precum și inițiativele de îmbunătățire a cadrului legal.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'Audieri publice privind situația epidemiologică prin rujeolă și problemele în domeniul imunizării populației' (0)

Comments are closed.