Biroul Regional al OMS în Republica Moldova va susţine în continuare reformele în sistemul sănătăţii publice

Posted on 24/08/2018 in Comunicat de presă by admin

La 23 august, 2018 conducerea Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) a avut o întrevedere cu şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în R.Moldova, Harris Hajrulahovic. Scopul aceste întâlniri a fost  prezentarea noului reprezentant al Biroului OMS în R.Moldova, Igor Pokanevych, care va prelua funcţia de şef al OMS în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, la care au fost prezenţi directorii adjuncţi ai ANSP – Nicolae Furtună, Vasile Guştiuc, Maria Cumpănă, directorul ANSP, Elena Palanciuc, a mulţumit în numele întregului colectiv domnului Harris Hajrulahovic, precum şi echipei din R.Moldova a OMS pentru susţinerea permanentă acordată la elaborarea bunelor practici şi fortificarea capacităţilor de îmbunătăţire a sistemului de sănătate publică în R.Moldova.

„ANSP îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul acordat de către OMS, în special în prezent, când este în desfăşurare implementarea acestei reforme importante pentru R.Moldova, în fortificarea domeniului sănătăţii publice. Continuarea proiectelor începute este o prioritate pentru noi, iar performanţele obţinute până la această etapă sunt o dovadă a susţinerii importante a OMS în toate domeniile sănătăţii publice”, a declarat Elena Palanciuc.DSC_6715

La rândul său, Harris Hajrulahovic a apreciat înalt conlucrarea dintre OMS şi instituţiile din domeniul sănătăţii din ţara noastră, inclusiv ANSP şi a reiterat spijinul Biroul Regional al OMS pentru R.Moldova în reformele începute care se aliniază programelor globale ale OMS. De asemenea, au fost menţionate priorităţile şi activităţile concrete îndreptate spre continuarea lucrurilor bune în acest context, pentru programe comune gestionate de experţii OMS în comun cu specialiştii ANSP şi alte autorităţi naţionale competente.

Totodată, Igor Pokanevych a declarat că este onorat să se afle în R.Moldova şi a exprimat convingerea că va exista o colaborare fructuoasă privind fortificarea activităţilor pentru a răspunde la toate provocările în sănătatea publică. S-a menţionat necesitatea susţinerii tuturor reformelor, oferirea suportului tehnic al OMS în domeniul îmbunătăţirii serviciului, referindu-se la importanţa asigurării funcţionalităţii ANSP. Totodată, a menţionat că sănătatea publică e un domeniu foarte important şi aceasta va rămâne printre priorităţile de susţinere ale OMS la nivel regional în R.Moldova.

DSC_6720Directorul adjunct al ANSP, Nicolae Furtună, a trecut în revistă cele mai importante realizări în implementarea proiectelor cu susţinearea OMS privind: Programul Naţional de Imunizări, fortificarea capacităţii ţării în prisma RSI 2005, politica de control a tutunului, asistenţa pentru fortificarea capacităţii de laborator, politica de combatere a fenomenului de antibioticorezistenţei, etc.

 Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Biroul Regional al OMS în Republica Moldova va susţine în continuare reformele în sistemul sănătăţii publice' (0)

Comments are closed.