„Boala renală și obezitatea. Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși” – genericul Zilei Mondiale a rinichiului  din 9 martie 2017

Posted on 07/03/2017 in Comunicat de presă by admin

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și a impactului afecțiunilor renale. În a.2017, ne concentrăm atenția asupra riscului obezității asupra dezvoltării bolilor de rinichi. Obezitatea sporește riscul de deces și dezvoltarea multor boli, inclusiv contribuie nefast apariției și agravării bolii renale cronice, nefrolitiazei și cancerului renal.

La nivel mondial, în  2014 mai mult de 1,9 miliarde de adulți cu vârsta peste 18 ani erau supraponderali, peste 600 milioane de persoane erau obeze (220 milioane copii de vârstă școlară), suportând inclusiv consecințe renale. Astfel, 10% din populația globului este afectată de insuficiența renală cronică (IRC). La nivel global, 2,6 milioane de pacienți cu boală renală în stadiu terminal au primit dializă în 2010, cu tendință de dublare până în anul 2030. Persoanele afectate de obezitate au un risc de 83% de boală renală în stadiu terminal, comparativ cu persoanele cu o greutate optimă sănătoasă. Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea de precursori majori pentru insuficiența renală cronică și boala renală în stadiu terminal, cum ar fi diabetul, hipertensiunea și  (pietre) renale.

Datele studiului STEPS 2013 denotă o situație alarmantă și în Republica Moldova, unde circa 65% din populație (18-69 ani) consumă mai puțin de 5 porții de fructe și/sau legume, consumul mediu fiind de 2 porții/zi, iar în consecință – 56% din populație este supraponderală, atât bărbații, cât și femeile; 23% de persoane sunt obeze – 18% bărbați și 28,5% femei.

 

Ce prezintă obezitatea?

Acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. OMS definește excesul de greutate și obezitatea la adulți prin:

 

Exces de greutate – Indice a Masei Corporale (IMC) mai mare sau egal cu 25;

 

Obezitate              – IMC mai mare sau egal cu 30.

La persoanele obeze rinichii lucrează mai greu, fiind impuși să filtreze mai mult sânge decât în mod normal ( hiperfiltrare ) pentru a răspunde cerințelor metabolice ale greutății corporale crescute, iar suprasolicitarea funcției rinichiului provoacă deteriorarea și sporește riscul dezvoltări bolii cronice renale, atât la persoanele obeze, cât și la cele cu diabet zaharat și hipertensiune arterială.

 

Obezitatea, precum și boala cronică renală (BCR), pot fi prevenite prin educația și sensibilizarea populației privind riscurile obezității, precum și adoptarea unui mod de viață sănătos, alimentație corectă și activitate fizică.

În unele țări obezitatea persistă la mai bine de o treime din populația adultă, ceea ce contribuie semnificativ la afectarea sănătății și la costuri medicale anuale ridicate, iar la nivel global  obezitatea va afecta către anul 2025 18% bărbați și peste 21% femei, inclusiv la 6% din bărbați și la 9% din femeile afectate va persista obezitatea severă (morbidă).

De rând cu cele menționate, obezitatea crește riscul de deces și contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace, diabetului, hipertensiunii arteriale, creșterea colesterolului, apneei obstructive de somn, ficatului gras, bolii vezicii biliare, osteoartritei, diferitor tipuri de cancer, tulburări mentale, precum și deteriorarea calității vieții.

Bolile renale se clasifică în acute și cronice.

Boala renală acută – este o afecțiune gravă, se dezvoltă deodată, de multe ori durează o perioadă scurtă de timp și ar putea dispărea complet dacă cauza principală a bolii a fost tratată. Însă, netratată, aceasta ar putea dezvolta consecințe pe termen lung, cu probleme de sănătate pe toată viața.

BCR  – este una din bolile netransmisibile; afectează 1 din 10 persoane; reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel global; se estimează cca 50 de milioane de persoane afectate în prezent din care peste 1 milion primesc tratament de substituție a funcției renale; boala se poate dezvolta la orice vârstă.

 În stadiile timpurii a BCR, persoanele nu acuză semne sau simptome; pot pierde 90% din funcţia renală înainte de apariţia semnelor, precum umflarea picioarelor şi a mâinilor, senzaţia de oboseală, dificultate de concentrare, scăderea poftei de mâncare, urină tulbure.

Rețineți!  BCR poate fi detectată prin teste simple:

  • examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină;
  • test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică.

În Republica Moldova, incidența bolilor de rinichi a constituit 193,6  cazuri la 10000 locuitori în anul 2015, față de 202,9 cazuri la 10000 locuitori în 2014.

 

Pentru a reduce riscul dezvoltării bolilor de rinichi relevante sunt:

  • Menținerea greutății corporale normale;
  • Monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge cu consultarea medicului;
  • Monitorizarea tensiunii arteriale inclusiv sub controlul medicului de familie;
  • Alimentarea sănătoasă și menținerea greutății sub control, limitarea consumului de sare până la 5-6 g/zi;.
  • Menținerea unui aport sănătos de lichide – de la 1,5- 2 până la 3 litri de apă/ zi.
  • Abandonarea fumatului.

 Fiți exigenți cu pastilele  – unele vă pot provoca leziuni  și boli renale cronice, administrați-le stric conform prescrierilor și recomandărilor medicului.

Atenție! Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți factori de risc pentru BRC : diabet zaharat. hipertensiune,  obezitate, dacă unul dintre părinți sau alți membri ai familiei suferă de boli de rinichi.

Serviciul de presă și relații cu publicul  022574700

Pentru mai multe informații,  apelați la tel.: 022574683; 022574655; 022205544; 069129766

Comments on '„Boala renală și obezitatea. Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși” – genericul Zilei Mondiale a rinichiului  din 9 martie 2017' (0)

Comments are closed.