Pericolul scăldatului în lacurile şi iazurile din ţară

Posted on 24/06/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenţionează populaţia că scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice. În acelaşi timp, reiterăm că, în perioada pandemiei COVID-19, este interzis accesul în zonele de agrement, inclusiv scăldatul.

Potrivit rezultatelor cercetărilor de laborator ale calităţii apei, efectuate de către specialiştii ANSP pe parcursul lunii iunie, în lacurile din ţară s-a constatat prezenţa bacteriilor coliforme şi E. Coli, care au fost atribuite clasei IV-V de poluare, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, în zona de agrement ,,Vatra” a fost depistat vibrionul holerei Non-01, care poate fi un pericol iminent prin bolile diareice acute.

Informăm că poluarea nisipului de pe plajele din zonele de agrement este condiţionată de numărul mare de animale vagabonde şi acţiunile nedemne ale unor cetăţeni. În zonele de agrement “Vatra” şi  “Vadul lui Vodă”, în probele de nisip, a fost depistată toxocara canis, care poate provoca ,,toxocaroză” – boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi. De asemenea, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media: 0 22 574-642

 

Comments on 'Pericolul scăldatului în lacurile şi iazurile din ţară' (0)

Comments are closed.