Campania mondială: „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”

Posted on 05/05/2017 in Informații pentru profesioniști by admin

Campania mondială „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este celebrată anual la 5 mai și coordonată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această Campanie a fost lansată primar în a.2009 și concepută pentru suportul personalului medical pentru a îmbunătăţi igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate.

Scopul campaniei este de a stimula acţiuni la nivelul instituțiilor medico-sanitare care să demonstreze că igiena mâinilor este una din cele mai importante pentru reducerea infecţiilor asociate asistenței medicale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor.

Această iniţiativă face parte din programul lansat de OMS în octombrie 2005 „Primul Apel Global pentru Siguranţa Pacienţilor: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure”, al cărui scop este reducerea infecţiilor asociate asistenței medicale la nivel global. Caracteristica fundamentală a programului „Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” este conştientizarea importanței igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor pentru sănătate.

Pentru 5 mai 2017, tema Campaniei mondiale „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este: „Lupta împotriva rezistenței la antibiotice este în mâinile tale“

Apelurile noastre la acțiune sunt abordate:

Lucrătorului medical pentru a „curăța mâinile în momentele potrivite și, astfel, a opri răspândirea rezistenței la antibiotice.“

Conducătorilor instituțiilor medico-sanitare pentru a „coordona și implementa programul de control și prevenire al infecțiilor asociate asistenței medicale permanent și, astfel, a proteja pacienții de microorganisme rezistente“.

CELE 5 MOMENTE IMPORTANTE PENTRU IGIENA MÂINILOR SUNT:

  1. ÎNAINTE DE A INTRA ÎN CONTACT CU PACIENTUL:

CÂND? Curăță-ți mâinile înainte de a intra în contact cu pacientul, în momentul în care te apropii de acesta.

DE CE? Pentru a proteja pacientul împotriva microbilor potențial patogeni de pe mâinile tale.

  1. ÎNAINTE DE A ÎNDEPLINI PROCEDURI ASEPTICE:

CÂND? Curăță-ți mâinile înainte de a îndeplini vreo procedură aseptică.

DE CE? Pentru a proteja pacientul împotriva microbilor potențiali patogeni, inclusiv ai săi, de a pătrunde în organism.

  1. DUPĂ EXPUNEREA LA FLUIDE ALE CORPULUI:

CÂND? Curăță-ți mâinile imediat după o expunere cu risc la fluide ale corpului (și după scoaterea mănușilor).

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

  1. DUPĂ CONTACTUL CU PACIENTUL:

CÂND? Curăță-ți mâinile după ce ai intrat în contact cu pacientul, imediat ce te îndepărtezi de acesta.

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

  1. DUPĂ ATINGEREA OBIECTELOR AFLATE ÎN CONTACT SAU ÎN APROPIEREA PACIENTULUI:

miini1

CÂND? Curăță-ți mâinile după ce ai intrat în contact cu obiectele pacientului sau mobilierul din preajma acestuia, la plecare, chiar dacă nu ai intrat în contact direct cu pacientul.

DE CE? Pentru a te proteja pe tine și mediul intraspitalicesc de microbii potențial patogeni ai pacientului.

Anual, la nivel global, sute de milioane de pacienţi dezvoltă infecţii asociate asistenței medicale, dintre care o mare parte sunt cauzate de microorganisme rezistente la antimicrobiene. Din 100 de pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, 10 în ţările slab/mediu dezvoltate şi 30 în secţiile de Terapie Intensivă.

Cea mai frecventă cauză în transmiterea infecţiilor asociate asistenței medicale reprezintă mâinile personalului medical. Astfel, igiena mâinilor personalului medical este baza fiecărui program de prevenire şi control al infecțiilor asociate asistenței medicale, care este foarte important atât în reducerea transmiterii infecţiilor, dar şi a diseminării germenilor rezistenţi.

Soluţiile antiseptice pe bază de alcool pot preveni infecţiile asociate asistenței medicale, și milioane de decese în fiecare an, cu un preţ foarte accesibil. În plus, igiena mâinilor constituie un indicator de calitate pentru siguranţa sistemelor de sănătate. Igiena mâinilor stă la baza tuturor intervențiilor, indiferent dacă este vorba de utilizarea unui dispozitiv invaziv, îngrijirea unei plăgi chirurgicale sau administrarea unei injecții.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) estimează că în fiecare zi, în spitalele europene, aproximativ 80.000 de pacienţi, adică unul din 18 suferă de cel puţin o infecţie asociată asistenței medicale, anual circa 3-4 mln. de pacienţi achiziționează o infecție asociată asistenței medicale. Numărul de decese survenite ca o consecinţă directă a acestei patologii este estimat la 37.000, iar indirect la 110.000 de decese pe an. Aproximativ 20-30% din infecţiile asociate asistenței medicale (IAAM) pot fi prevenite. Impactul economic anual este de aproximativ 7 miliarde euro.

În Republica Moldova pe parcursul anului 2016 au fost notificate 1114 cazuri de IAAM (a.2015 – 1118 cazuri), ce constituie 2,01 cazuri la 1000 spitalizați (a.2015 – 1,97). Structura IAAM în a.2016, comparativ cu a.2015 nu a suferit schimbări esențiale privind plasamentul formelor nosologice, liderismul fiind păstrat de infecțiile la lăuze cu 33,21% (a.2015 – 37,7% ), infecțiile de plagă chirurgicală cu 21,81% – (a.2015 – 19,9%), urmate de infecțiile consecutive unei injecții terapeutice 13,91% – (a. 2015-13,1%).

Exigențele către igiena mâinilor personalului medical sunt stipulate în Ghidul de supraveghere și control în infecțiile nosocomiale, aprobat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr.51 din 16 februarie 2009 ,,Cu privire la supravegherea și controlul infecțiilor nosocomiale” (http://old.ms.gov.md/public/info/Ghid/ghiduri/ghid/nosocomiale/)

Aplicarea precauţiunilor universale care se referă la SPĂLAREA MÂINILOR şi a altor părţi ale tegumentelor este prioritar, iar uneori singurul mod de prevenire a contaminării şi diseminării agenţilor microbieni.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe informații apelați la tel: 022574648; 022574503

 

 

Comments on 'Campania mondială: „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”' (0)

Comments are closed.