Capacitățile naționale în contextul implementării Regulamentului Sanitar Internaţional evaluate de experţi internaţionali

Posted on 01/10/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada 1-5 octombrie 2018, în Republica Moldova îşi desfăşoară lucrările Misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea externă comună a capacităților naționale în contextul implementării Regulamentului Sanitar Internaţional (RSI).

DSC_7050Lucrările au fost moderate de către Stela Gheorghiţă, reprezentantul Biroului de ţară al OMS. În luarea de cuvântului, Aliona Serbulenco, Secretar de Stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), a salutat participanții, experții externi și a menționat că evenimentul reprezintă un prilej de a uni eforturile şi abilităţile pentru fortificarea capacităților țării și asigurarea securității sănătății publice la nivel național, astfel, contribuind în plan regional și global. În context, expertul internaţional, Ran Adelstain, a reiterat rolul evaluării externe comune în îmbunătăţirea capacităţilor de prevenire, protejare şi control în domeniul sănătăţii publice.

Anual, progresul implementării RSI se examinează printr-un proces participativ, în cadrul atelierelor de lucru intersectoriale cu identificarea domeniilor care necesită a fi fortificate și informarea Guvernului RM și Biroului Regional OMS.

DSC_7072Delegaţia Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), condusă de directorul Elena Palanciuc şi directorul adjunct, Nicolae Furtună, a menţionat importanţa procesului de evaluare externă comună a capacităților naționale, a fost prezentată o informaţie generală a sistemului naţional de sănătate din Republica Moldova, a serviciilor de sănătate publică şi a sistemului de securitate a sănătăţii, fiind menţionate obiectivele Misiunii OMS pentru evaluare externă comună. Evaluarea presupune 19 domenii prioritare care vor fi abordare în perioada de activitate a Misiunii.

La finele lucrărilor, Echipa de Evaluare Externă va prezenta sinteza pentru fiecare domeniu tehnic, precum şi acţiunile prioritare necesare de a fi întreprinse, vor fi prezentate constatările generale ale Misiunii şi aduse la cunoştinţă concluziile coordonatorilor naţionali ai domeniilor tehnice.

DSC_7074Din componenţa grupurilor de lucru intersectoriale delegate pentru participare la Misiunea OMS fac parte reprezentanţi ai MSMPS, ANSP, Biroului de ţară al OMS, USMF, “Nicolae Testemiţanu”, IMSP Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, SCBI “Toma Ciorbă”, Autorităţii Aeronautice Civile, Serviciului Vamal, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Capacitățile naționale în contextul implementării Regulamentului Sanitar Internaţional evaluate de experţi internaţionali' (0)

Comments are closed.