Căpuşele ixodide şi riscurile pentru sănătate

Posted on 27/04/2018 in Comunicat de presă by admin

Odată cu sosirea primăverii căpuşele ixodide îşi încep activitatea în natură. Este important să cunoaștem, că în lunile aprilie-iulie numărul căpușelor este în creștere, descrescând în perioada august-septembrie. Datorită capacităţilor de adaptare la condiţiile de mediu căpușele ixodide au o răspândire extrem de vastă, fiind întâlnite atât în localitățile rurale cât și în cele urbane. Locurile preferate ale acestora sunt pădurile umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri, vile, zone de odihnă şi agrement, în apropierea bazinelor acvatice cu o vegetație abundentă, etc.

Căpuşele au dimensiuni mici (2-30 mm), culoare lor variind de la roșcat la maro închis sau negru. Sunt acarieni ectoparaziți ai mamiferelor, păsărilor și reptilelor care se hrănesc pe ele cu sânge (hematofagi).

Omul este atacat accidental, când nimerește în arealul de răspândire a căpușelor. De asemenea putem întâlni căpușa și în timpul plimbării cu animalele de companie, activităților în aer liber în jurul casei, sau atunci când mergem pe jos prin vegetație abundentă. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe biologic active anestezice, deci muşcătura este indoloră şi rămâne neobservată. Este important de menționat, că în timpul alimentării cu sânge căpușa ”contaminată” poate transmite omului un șir de agenți microbieni, care pot provoca maladii grave și anume borrelioza Lyme, encefalita acariană, rickettsioze, tularemia, etc.

Pentru a preveni agățarea căpușelor este necesar a evita, fără strictă necesitate, mediile în care acestea viețuiesc, iar dacă totuși mergem în zonele respective – este important de folosit îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi (pentru a observa rapid căpușele agățate), a inspecta periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele.

La întoarcere din natură (arealul de răspândire a căpușelor) obligatoriu vom efectua:

  • verificarea hainelor și lingeriei de corp la prezența căpușelor;
  • inspectarea minuțioasă a corpului în fața oglinzii, la copii – îndeosebi a regiunilor cu piele fină (sub braț, regiunea inghinală, genunchi, abdomen, gât şi cap),
  • pieptănarea minuțioasă a părului cu un pieptene des,
  • inspectarea animalelor de companie,
  • respectarea regulilor de igienă – primirea dușului, spălarea hainelor.

În cazul prezenței pe corp a căpușei se vor depune eforturi de înlăturare operativă și inofensivă. La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, de asemenea aplicarea uleiurilor, ojei, repelenților, etc. Aceste proceduri sporesc riscul de transmitere a infecției.

Recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei:

  • În cazul când depistați o căpușă atașată pe tegument, utilizați o pensetă cu vârful subțire pentru a putea apuca căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpuşa din piele.
  • Locul muşcăturii se spălă cu apă curată cu săpun şi se prelucrează cu tinctură de Iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
  • Căpușa extrasă trebuie distrusă.

Menționăm, că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. De aceia persoana mușcată de căpușe va atrage atenția asupra stării de sănătate, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe, cum ar fi afecţiuni dermatologice cu apariţia eritemului migrator, febră moderată, cefalee, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali, este necesară adresarea precoce la medic.

Respectarea recomandărilor susmenționate vă va proteja de contractarea maladiilor transmise prin intermediul căpuşelor artropode!

Comments on 'Căpuşele ixodide şi riscurile pentru sănătate' (0)

Comments are closed.