Cazuri noi probabile de rujeolă în mun. Chișinău și r-l Drochia

Posted on 17/05/2018 in Comunicat de presă by admin

La 14 mai 2018 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au comunicat despre înregistrarea pe parcursul lunii mai curent în mun. Chișinău (or. Durlești) a 2 cazuri confirmate de import de rujeolă.

După cum a fost menționat în comunicatul de presă sus indicat, unul din focarele de rujeolă dintr-o familie de etnie romă din Durlești, Chișinău, era problematic cu potențial de a furniza cazuri noi de rujeolă. Bolnava de rujeolă în vârsta de 21 ani  are un copil cu vârsta de 6 luni, ne eligibil pentru vaccinarea contra rujeolei. Pe parcursul lunilor aprilie-mai copilul suferă de o bronșită cu acutizări periodice. La 11.05.2018 copilul a fost examinat la spitalul clinic municipal Chișinău de boli infecțioase la copii și internat în această clinică cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. La 16.05.2018 s-a constatat că pe fonul bronșitei, infecției herpetice, care decurgeau cu febră, la copil au apărut erupții pe mucoase și piele, caracteristice pentru rujeolă. Menționăm, ca tratament specific antiviral pentru rujeolă nu există și, practic toți contacții neimuni sunt sortiți de a face rujeola.

La 17.05.2018, de către medicul epidemiolog din raionul Drochia a fost comunicat despre un caz probabil de rujeolă la un copil în vârstă de 6 ani dintr-o familie de etnie romă din satul Ochiul Alb. Copilul, complet ne vaccinat, s-a îmbolnăvit în ziua de 10.05.2018, manifestând febră și semne catarale. La 14.05.2018 pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și la 15.05.2018 a fost solicitată asistența medicală, bolnava fiind spitalizată în secția boli contagioase a IMSP Spitalul raional Drochia. La moment cazul se află în proces de investigare epidemiologică. Ca sursă de infecție, posibil, a servit un moș al copilei, care s-a întors din Ucraina (regiunea Kiev) la 04.04.2018 și probabil a făcut rujeola în perioada 16-26 aprilie curent, care a rămas ne diagnosticată.

Repetat amintim ca, situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Ucraina pe parcursul anului curent (până la 15.05.2018) au fost înregistrați 15.261 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 07 – 13.05.2018 – 1.407 bolnavi. Opt din bolnavii de rujeolă au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunile Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov, Kiev (https://phc.org.ua/news/show/operativni-dani-shchodo-zahvoryuvanosti-na-kir-spalah-koru-trivaje-1 ).

În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până la 11.05.18) s-au înregistrat 12.991 bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat. În săptămâna 07-12.05.2018 au fost înregistrați 192 bolnavi prin rujeolă, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași (https://www.cnscbt.ro/index.php ).

Reieșind din situația epidemiologică prin rujeolă din țară și statele limitrofe, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale insistent recomandă populației inclusiv de etnie romă, să asigure vaccinarea copiilor ne vaccinați contra rujeolei și să evite călătoriile în zonele afectate, mai cu seamă cu copiii de vârsta sub un an și cei nevaccinați. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și  15 ani, iar cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară. În Republica Moldova sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în preajma startului perioadei de vacanță și întremare a copiilor, se adresează Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și direcțiilor teritoriale respective, autorităților organelor administrației publice locale, în vederea întreprinderii măsurilor de a nu admite îndreptarea și primirea copiilor ne vaccinați în instituțiile de întremare din țară și mai cu seamă din România și Ucraina.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

Serviciul informare și comunicare cu mas-media 022574700

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.:022574674 ; 022574503

Comments on 'Cazuri noi probabile de rujeolă în mun. Chișinău și r-l Drochia' (0)

Comments are closed.