Cei mai ingenioşi elevi participanţi la Concursul de desene „Nu utilizaţi substanţele chimice pentru tratamentul oamenilor” au fost premiaţi

Posted on 02/10/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Elevii claselor primare, gimnaziale şi liceale din toate şcolile din republică, care au participat la Concursul de desene sau postere, cu genericul „Nu utilizaţi substanţele chimice pentru tratamentul oamenilor” au fost premiaţi, în cadrul unui eveniment festiv desfăşurat în incinta Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), la 01 octombrie 2019.

La concurs au participat peste 100 de elevi din toate şcolile din ţară, fiind expuse în lucrările prezentate mai multe aspecte la tema abordată. Participanţii au manifestat cunoștințe și interes atât față de artă, cât și de domeniul riscurilor produselor chimice asupra sănătății, consecințele acestora, precum şi a măsurilor de prevenire a intoxicațiilor cu produse chimice.

Concursul a fost organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și ANSP, cu suportul Biroului de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Concursul s-a desfăşurat în perioada 09 – 27 septembrie, în trei etape:

  • depunerea desenelor/posterelor în sediile CSP teritoriale;
  • evaluarea lucrărilor şi desemnarea celor mai bune 3 lucrări din fiecare teritoriu administrativ;
  • desfășurarea expoziției desenelor/posterelor ale premianților din toată republica, în incinta ANSP cu selectarea celor mai bune desene/postere.

Astfel, la 30 septembrie 2019, Comisia de evaluare în componența reprezentanților ANSP, ai Direcției Generale Educație, Cultură, Tineret și Sport și ai Biroului de țară al OMS, au examinat desenele/posterele prezentate, conform criteriilor de evaluare, inclusiv tehnica de desen utilizată, originalitatea şi mesajul transmis și au selectat câștigătorii.

În rezultatul evaluării desenelor/posterelor copiilor din clasele primare, gimnaziale și liceale, membrii juriului au apreciat câștigătorii concursului, după cum urmează:

Locul I: cl. IV din Liceul Teoretic (LT) „Alexandru Ioan Cuza”, or. Chișinău; cl. VIII din Gimnaziul “I. Sîncu”, or. Comrat; cl. XII din LT „Meșterul Manole”, or. Căușeni.

Locul II: cl. III din LT „Alexandru Pușkin”, or. Dondușeni; cl. IX din LT „Mihail Sadoveanu”, or. Hîncești; cl. V din LT „Caracușeni Vechi”, or. Briceni; cl. X-a din LT „V. Moșkova”, or. Ceadîr-Lunga.

Locul III: cl. IV, Școala de Arte „G. Enescu”, or. Călărași; cl. IV din LT „Alexandru Ioan Cuza”, or. Chișinău; cl. V din LT „Mihail Sadoveanu”, or. Hîncești; cl. X din LT Moldo-Turc „S. Demirel”, s. Congaz, raionul Comrat; cl. X din LT „A.A.Doljnenko”, or. Vulcănești.

 

Premianții au fost menționați cu diplome ale MSMPS și MECC și cadouri oferite de Oficiul de Țară al OMS. Mai mult ca atât, a fost premiat Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din or. Chișinău, ca fiind instituţia cu cele mai multe lucrări prezentate şi cu cei mai mulţi câştigători.

Menţionăm că, în baza prevederilor Dispoziției comune a MSMPS și MECC ”cu privire la organizarea Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene de etiologie chimică”, în perioada 09-14 septembrie, 2019 specialiștii ANSP, ai Direcţiilor CSP teritoriale, medicii de familie și șefii Direcțiilor de învățământ teritoriale, au realizat activități de informare și sensibilizare a populației, inclusiv a copiilor și părinților, în domeniul efectelor nefaste ale produselor chimice asupra sănătății, despre consecințele administrării incorecte a acestora şi a măsurilor de prevenire a intoxicațiilor acute de origine chimică (seminare, ședințe informative, mese rotunde și dezbateri). Activităţile de informare şi comunicare pentru populaţie privind problema dată au fost desfăşurate în mai mute localităţi din ţară şi vor continua pe tot parcursul anului.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii tel: 022 574-678

Comments on 'Cei mai ingenioşi elevi participanţi la Concursul de desene „Nu utilizaţi substanţele chimice pentru tratamentul oamenilor” au fost premiaţi' (0)

Comments are closed.