Circa o treime din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc modificabili și promovarea unui mod de viață sănătos

Posted on 03/02/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este marcată anual, la 4 februarie începând cu anul 2000, la iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, în scopul creșterii conștientizării, îmbunătățirii educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

În anul curent tema evenimentului  – „Sunt și voi face” este despre fiecare din noi și angajamentul nostru de a acționa pentru atingerea țintei de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer cu o treime, până în anul 2030.

Epidemia globală  a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală de deces la nivel global. Cele mai frecvente decese sunt provocate de următoarele tipuri de cancer:

 • plămâni (1,76 milioane de decese)
 • cancer de colon (862 000 de decese)
 • stomac (783 000 de decese)
 • ficat (782 000 de decese)
 • de sân (627 000 de decese)

Anual, cancerul e responsabil de peste 9,6 milioane de decese la nivel global. Până în 2030, experții estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 13 milioane pe an. Asta înseamnă mai mult decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza împreună.

În Republica Moldova, maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Conform datelor statistice, în anul 2018, au fost 83739 bolnavi de cancer, ce constituie 236,2 cazuri la 10 mii locuitori, față de 81382 bolnavi în 2017 (229,3 cazuri la 10 mii locuitori). În anul 2018, a fost stabilit primar diagnostic de cancer la 15721 persoane, ceea ce constituie 44,3 cazuri la 10000 locuitori (în anul 2017-15497 persoane, ceea ce constituie 43,7 cazuri la 10000 locuitori).

Principalii factori de risc modificabili responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, poluarea.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decesele la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei ocupând locul 2 ca importanță, factor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei (provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile).

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahărul şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică, sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul  sistemului digestiv, de sân și prostată.

În anul 2013, Organizația Mondială a Sănătății a lansat Planul de Acţiune globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030 şi se propune o reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer la nivel global.

Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

 • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
 • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
 • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi și conținut scăzut in fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
 • Consumați multe fructe, legume și cereale.
 • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
 • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
 • Limitați consumul de sare și alimente procesate.
 • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
 • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
 • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă, pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Prin creșterea alfabetizării publice și politice și a conștientizării problemei cancerului, reducem frica, sporim înțelegerea, risipim miturile și concepțiile greșite și schimbăm comportamentele și atitudinile. Considerăm că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, ar trebui să fie egal pentru toți – indiferent unde locuiești, care este venitul tău, etnia sau sexul tău.  Accesul egal la prevenirea, diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului poate salva vieți.

Timpul nostru de a acționa este acum!

Comments on 'Circa o treime din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite prin reducerea factorilor de risc modificabili și promovarea unui mod de viață sănătos' (0)

Comments are closed.