Cod portocaliu de caniculă în toată țara

Posted on 03/08/2017 in Comunicat de presă by admin

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru perioada  3 – 7 august 2017 pe întreg teritoriul Republicii Moldova cod portocaliu de caniculă. În intervalul menționat pe o mare parte a teritoriului temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între 35-38°C.

Vremea caniculară poate afecta grav starea de sănătate, constituind adesea factori agresivi, ce perturbează metabolismul organismului, declanșând deseori stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, sincope termice cu scăderea tensiunii arteriale și leşin, deshidratare, edem cutanat, arsuri, etc.

Cei mai expuși la vreme caniculară sunt persoanele care locuesc în orașe mari (Chișinău, Bălți) unde temperatura este ma ridicată cu 1-20C din cauza iradierii de căldură de pe suprafețele clădirilor și drumurilor, cele antrenate în lucrări agricole în câmp deschis, care activează pe șantiere de construcție.

Pentru a evita efectele negative a caniculei şi insolaţiei asupra sănătăţii, recomandăm populației să respecte următoare reguli:

 1. Evitarea expunerii îndelungate la razele directe ale soarelui.
 2. Utilizarea mijloacelor de protecţie: pălării, umbrele, ochelari de soare, cremă cu factor de protecţie. Se recomandă, ca lentilele ochelarilor de soare să fie de culoare cenuşie, verde sau maro, iar crema protectoare cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%, se va aplica cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi reaplicată periodic la fiecare 2 ore.
 3. Îmbrăcămintea lejeră, de culori deschise, confecţionată din materiale cu fibre naturale, încălţăminte comodă.
 4. Consumarea zilnică a cel puţin 2 litri de lichide (apă potabilă, apă minerală sau plată îmbuteliată, ceaiuri la temperatura aerului.
 5. Evitarea consumului de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv berii, a băuturilor fierbinți.
 6. Consumarea zilnică de fructe și legume în stare crudă, ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
 7. Evitarea consumului de alimentele cu conținut sporit de grăsimi, sare, zahăr, a bucatelor prăjite sau afumate, semifabricatelor, fast-food, etc.
 8. Plimbările în aer liber şi practicarea activităţilor fizice se recomandă doar în orele de dimineaţă până la orele 11.00 sau seara după orele 18.00.
 9. Pentru a proteja locuinţa de pătrunderea căldurii – închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
 10. Pe toată perioada cât temperatura exterioară este mai înaltă decât cea din locuință – ţineți ferestrele închise;
 11. Stingeți sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectaţi de la reţea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

pliant

 

Pentru a proteja copiii de efectele caniculei se recomandă:

 1. Hidratarea frecventă a copilului cu lichide proaspete (apă, ceaiuri neîndulcite), chiar dacă acesta nu le cere.
 2. Evitați deplasările de lungă durată. În cazul unei deplasări inevitabile, asiguraţi-vă că dispuneţi de cantităţi suficiente de apă potabilă.
 3. ATENȚIE! În timpul caniculei, Nu lăsaţi copiii fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp, în mașini sau în încăperi prost ventilate – acest fapt poate conduce la urmări grave, până la decesul copilului.
 4. Evitați plimbările cu copii perioada zilei cu temperaturi maxime.
 5. Nu-i scăldaţi în apă rece.
 6. Asiguraţi-le îmbrăcăminte din fibre naturale, de culoare deschisă.
 7. Preparați bucatele proaspete imediat înaintea consumului. Nu se recomandă prepararea din timp, chiar dacă bucatele sunt păstrate în frigider.
 8. În meniul zilnic al copilului includeți o cantitatea suficientă de legume, fructe, sucuri naturale și decocturi din plante.

La expunerea îndelungată la soare pot apărea arsuri locale ale pielii, mai întâi pe umeri şi ten, urmate de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi în cazuri grave – pierderea cunoştinţei. Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii, persoanele în etate și persoanele ce suferă de boli cronice.

La apariţia semnelor de hipertermie (insolaţie): febră, dureri de cap, ameţeli, dereglarea respiraţiei, mărirea frecvenţei bătăilor de inimă, etc.  – adresați-vă de urgență după ajutor medical.

Până la sosirea ambulanței se recomandă de culcat persoana la umbră, hainele strâmte, cravata vor fi înlăturate, pentru a elibera căile respiratorii. Se vor aplica comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen.  Nu se recomandă băi foarte reci sau administrarea preparatelor antipiretice fără consultul medicului.

Persoanelor în etate și celor cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii, diabet li se recomandă:

 1. Hidratarea corespunzătoare și o alimentație preponderent din legume și fructe proaspete;
 2. Evitarea consumului de alcool și cafea;
 3. Limitarea deplasărilor în orele caniculare.
 4. Urmarea tratamentului prescris de medic.
 5. La agravarea stării de sănătate – apelarea de urgență după ajutor medical.

 

Comments on 'Cod portocaliu de caniculă în toată țara' (0)

Comments are closed.