Colectivul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică exprimă sincere condoleanțe familiei și prietenilor în legătură cu trecerea în eternitate a fostului coleg, medic igienist, Dumitru SIREȚEANU

Posted on 07/04/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Colectivul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică este profund îndurerat de pierderea irecuperabilă a fostului coleg, medic igienist, Dumitru SIREȚEANU și exprimă sincere condoleanțe, sentimente de compasiune familiei, rudelor, prietenilor în legătură cu trecerea în eternitate, la 6 aprilie 2021, în urma unei boli incurabile, a acestei personalități.

Dumitru SIREȚEANU, medic igienist, specialist de categorie superioară, șef al Secției sănătatea mediului în perioada 1985 – 1997 (pe care a format-o în a.1985) și 2009-2017 la CNSP,  a fost un specialist foarte erudit și un coleg excepțional, care și-a dedicat peste patru decenii din viață Serviciului de sănătate publică.

Dumitru SIREȚEANU s-a născut la 3 noiembrie 1945 în s. Bucovăț,  r. Strășeni. Activitatea profesională și-a început-o în a.1970, după absolvirea facultății de Igienă a Institutului de Medicină și Farmacie din Chișinău (actuala USMF ”Nicolae Testemițanu”) în calitate de medic igienist, Secţia igiena comunală a Centrului Republican de Igienă și Epidemiologie. Peste 2 ani, în 1972, este transferat la Ministerul Sănătății al RSSM, unde activează pe parcursul a 13 ani.

În 1985, după o experiență de circa 15 ani în cadrul Direcției Sanitaro – Epidemiologice a Ministerului Sănătății, Dl. Dumitru Sirețeanu preia activitatea Secției igiena mediului, pe care o conduce până în anul 1997, apoi revine la conducerea secției în a.2009.

Pe parcursul întregii sale activități profesionale a participat activ, în special în primii ani, în lupta cu bolile extrem de contagioase prin îmbunătățirea factorilor de mediu şi a habitatului uman.

A participat activ la pregătirea cadrelor autohtone în domeniul igienei mediului,  inclusiv în cadrul Institutului Central de pregătire a cadrelor postuniversitare din Moscova. S-a ocupat, în special, de evaluarea calității apelor de suprafață, folosite în diferite scopuri, efectuând numeroase studii și publicând diferite materiale în premieră de interes pentru specialiști. A avut un rol activ la elaborarea cadrului normativ național pe domeniul sănătatea mediului. A manifestat mereu grijă și atenție față de tinerii specialiști, pe care îi îndruma cu multa răbdare. S-a implicat cu dedicație în activitatea obștească a colectivului CNSP, fiind mai mulți ani activist sindical.

Pentru aportul adus la dezvoltarea sănătății publice în Republica Moldova, Dl Sirețeanu a fost decorat cu mai multe distincții de stat: ordinul ”Gloria Muncii”, insigna ”Eminent al ocrotirii sănătății al URSS”, medalia CNSP, numeroase diplome de onoare din partea Ministerului Sănătății, CNSP și ANSP.

Dl Sirețeanu a participat la lichidarea consecințelor avariei nucleare de la CAE Cernobâl din a.1986, fapt ce și-a lăsat amprenta asupra stării sale de sănătate. Dl Sirețeanu a iubit foarte mult viața, multe situații le trata cu umor și optimism. Așa și va rămâne în amintirea colegilor – o persoană binevoitoare, un specialist remarcabil și un om deosebit.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Cu profundă compasiune,

Colectivul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Comments on 'Colectivul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică exprimă sincere condoleanțe familiei și prietenilor în legătură cu trecerea în eternitate a fostului coleg, medic igienist, Dumitru SIREȚEANU' (0)

Comments are closed.