Comisia pentru Situații Excepționale a MSMPS a examinat situaţia epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI

Posted on 21/02/2019 in Comunicat de presă by admin

La 20 februarie curent, în cadrul şedinţei Comisiei Situații Excepționale a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), a fost discutată situaţia epidemiologică prin gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) şi infecţii respiratorii acute severe (SARI), precum şi măsurile de control şi răspuns.

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au prezentat raportul privind situaţia epidemiologică prin gripă, IACRS, SARI, măsurile de control şi răspuns pentru săptămâna a șaptea (11-17 februarie 2019), din sezonul gripal 2018-2019, în comparație cu săptămâna precedentă a acesteia fiind înregistrată o ușoară descreștere a morbidității prin IACRS.

În perioada 01.10.18-17.02.2019, în republică au fost înregistrate 27 cazuri de deces, majoritatea au survenit ca urmare a adresării tardive după asistenţă medicală la medicul de familie, la persoane nevaccinate şi din cauza complicaţiilor în asociere cu alte afecţiuni cronice.

Comisia a decis menținerea regimului intensiv de acordare a asistenţei medicale bolnavilor de gripă, IACRS sau SARI, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar a bolnavilor cu gripă, IACRS şi SARI cu evoluție gravă și severă conform protocoalelor clinice și cu intensificarea depistării precoce a persoanelor cu semne compatibile cu gripa. În continuare va fi monitorizat și suplinit stocul cu medicamente, în instituțiile medico-sanitare, inclusiv preparate antivirale, consumabile şi echipamente necesare îngrijirilor medicale și controlul infecțiilor. De asemenea, va fi menținută efectuarea triajului medical în unităţile preşcolare şi preuniversitare, cu reţinerea la domiciliu, de către părinți, a copiilor cu afecțiuni respiratorii acute și stări febrile.

Comments on 'Comisia pentru Situații Excepționale a MSMPS a examinat situaţia epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI' (0)

Comments are closed.