Comisia pentru Situații Excepționale a revizuit unele acțiuni restrictive aprobate anterior în scopul prevenirii răspândirii pandemiei de COVID-19

Posted on 09/04/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a revizuit unele acțiuni restrictive aprobate anterior și a introdus măsuri noi, orientate spre susținerea cetățenilor și a mediului de afaceri din Republica Moldova în contextul stării de urgență, condiționată de pandemia COVID – 19.

Astfel, conform dispoziției CSE nr.2 din 08 aprilie 2021 (link: https://gov.md/sites/default/files/2_dispozitia_cse_08.04.2021.pdf ) se permite aflarea în parcuri sau zone de agrement, a grupurilor nu mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii.

De asemenea, se prevede extinderea Listei medicamentelor compensate pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 în condiții de ambulatoriu. Adică, pacienții care se tratează la domiciliu vor primi medicamente compensate în proporție de 100%, anterior fiind până la 70%. De medicamente compensate vor beneficia toate persoanele, inclusiv cei care nu dețin polița de asigurare medicală obligatorie. Medicamentele compensate vor fi livrate la domiciliu prin intermediul asistenților medicali și sociali, conform unui mecanism ce urmează a fi elaborat de MSMPS.

Totodată, autoritățile publice locale de nivelul I și II vor întreprinde măsuri de susținere socială a persoanelor în dificultate, celor  cu dizabilități și a vârstnicilor, prin implicarea asistenților sociali comunitari, a lucrătorilor sociali și a voluntarilor din rândul populației.

Alte decizii aprobate de către CSE țin de crearea condițiile necesare pentru stabilitatea economică a Republicii Moldova, inclusiv: a fost extinsă până la 31 mai 2021 perioada de implementare a Programului de subvenţionare a dobânzilor și a Programului de rambursare a TVA.

 De asemenea, este permisă organizarea stagiilor de practică în învățământul profesional tehnic și superior pentru elevii și studenții din grupele absolvente. Totodată, vor putea fi reluate antrenamentele pentru pregătirea la turneele internaționale a sportivilor, cu respectarea obligatorie a tuturor normelor sanitaro-epidemiologice, precum și se va admite desfășurarea în aer liber a competițiilor sportive, organizate de federațiile naționale acreditate de MECC, fără prezența spectatorilor.

Reiterăm că în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021 a fost instituită stare de urgență pe întreg teritoriu țării cu respectarea măsurilor, care ar reduce contactul fizic și ar limita răspândirea virusului Covid-19 și ar diminua presiunea enormă asupra sistemului de sănătate.

Pentru a fi în siguranță:

Mențineți distanța socială

Păstrați o distanța de cel puțin 1m între persoane;

Păstrați o distanță și mai mare, atunci când vă aflați în locuri publice închise sau aglomerate;

Evitați să tușiți, strănutați în public. Atunci, când tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu îndoitura cotului.

Faceți din purtarea măștii de protecție o rutină zilnică

Purtați permanent o mască medicală de protecție oriunde în afara domiciliului: în spații deschise sau închise, atunci când vă aflați în preajma altor persoane, în încăpere, la locul de muncă, în transport public, sau alte locuri aglomerate;

Aplicarea, eliminarea, cât și păstrarea corespunzătoare a măștilor sunt acțiuni esențiale pentru a le face cât mai eficiente și sigure;

Mențineți o igienă bună

Spălați – vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

Dezinfectați mâinile ori de câte ori ați folosit transportul public, ați vizitat un loc aglomerat, sau nu aveți acces la apă și săpun;

Evitați să atingeți nasul, ochii și gura cu mâinile murdare;

Aerisiți și ventilați zilnic încăperile închise la domiciliu și la locul de muncă;

Spălați și dezinfectați zilnic suprafețele frecvent atinse de mai multe persoane.

Evitați aglomerarea

Riscul de a vă contamina de COVID-19 este mai mari în spațiile aglomerate și ventilate inadecvat, unde oamenii petrec perioade lungi de timp împreună;

Evitați la maxim să frecventați locurile aglomerate;

Treceți evenimentele planificate în regim on-line sau în aer liber;

Vaccinați-vă împotriva infecției COVID – 19

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru a stopa pandemia COVID – 19;

Orice tip de vaccin anti-COVID-19 utilizat în Republica Moldova este sigur, vă întărește imunitatea și vă protejează de cazurile grave și decese, cauzate de infecție;

Cu câți mai mulți oameni vor fi vaccinați, cu atât mai rapid vom stopa pandemia și vom reveni la normalitate.

Comments on 'Comisia pentru Situații Excepționale a revizuit unele acțiuni restrictive aprobate anterior în scopul prevenirii răspândirii pandemiei de COVID-19' (0)

Comments are closed.