Intoxicațiile acute cu alcool – un fenomen tot mai frecvent întâlnit în Republica Moldova

Posted on 30/01/2017 in Comunicat de presă by admin

Creșterea numărului de cazuri de intoxicații acute cu alcool etilic (etanol), rezultat al consumul excesiv de băuturi alcoolice, în deosebi, în timpul zilelor de odihnă și sărbători – a devenit o tendință negativă, ce pune în pericol sănătatea şi viaţa oamenilor.

24.01.2017

Astfel, numai în perioada sărbătorilor de iarnă (perioada 25 decembrie 2016-15 ianuarie 2017) în Republica Moldova s-au înregistrat 31 cazuri de intoxicaţii acute, cauzate de consumul excesiv de alcool, dintre care 16 au fost copii şi adolescenţi și 15 maturi, inclusiv 3 persoane în etate (după 65 ani).

Structura intoxicațiilor, denotă că 50% din ele sunt provocate de consumul în exces a rachiului, 30% prin consumul vinului de casă și alte tipuri de alcool, iar cei mai afectaţi sunt bărbaţii cu vârsta până la 65 ani. Îngrijorător este faptul, că în circa 100 cazuri înregistrate anual – sunt afectaţi copii în vârstă de până la 18 ani. De menționat, că din cauza intoxicațiilor acute de alcool în perioada anilor 2011-2015 au avut de suferit 6556 de persoane, inclusiv 397 din ele au decedat.

Se estimează, că alcoolul etilic este un drog legal, ieftin și ușor accesibil, care fiind consumat, deprimă sistemul nervos central prin acţiunea sa sedativă. Adeseori, consumul de alcool este încurajat şi iniţiat printre prieteni, colegi, familie, datorită  stării de bună dispoziție, fericire, caracteristică primei faze de acțiune a alcoolului.

Intoxicația acută cu alcool, sau beția, reprezintă o totalitate de simptome ce apar după consumul unei cantități excesive de alcool, cum ar: amețeală, dereglări de vorbire, vomă, deshidratare. În majoritatea cazurilor beția simplă este o stare reversibilă, care depinde de toleranță, doza consumată și cantitatea de alcool absorbită în sânge. Însă, deseori intoxicațiile cu alcool se caracterizează prin simptome de gravitate diferită – de la dereglări de vorbire sau lipsa coordonării mișcărilor până la manifestarea unui comportament agresiv, pierderea stării de conștientă, comă și chiar sfârșit letal. Stările de ebrietate se diferenţiază în funcție de gradul de alcoolemie (conținutul de alcool în sânge): ușoară (0,5 – 1,5‰), medie (1,5 – 2,5‰) și avansată/coma alcoolica (peste 2,5‰).

Intoxicație alcoolică poate fi identificată prin câteva semne distincte:

*  persoana doarme adânc și nu se trezește dacă este expusă stimulilor;
*  pielea este umedă și rece la atingere;
*  persoana se oprește din respirat în intervale de câte 10 secunde (aproximativ) și prezintă mai puțin de 12 respirații pe minut;
*  sau persoana vomită și își pierde controlul asupra propriului corp.

Un alt tip de intoxicație – este intoxicația cu alcool metilic sau metanol, care este mult mai severă și cu urmări grave. Alcoolul metilic este folosit ca solvent pentru lacuri și vopsele, aditiv și combustibil, fiind una dintre cele mai toxice substanțe. Deseori persoanele se intoxică cu metanol, atunci când consumă băuturi alcoolice contrafăcute, ce conțin metanol sau accidental prin inhalarea vaporilor cu metanol.

Simptomele la intoxicația cu metanol se manifestă prin insuficiență respiratorie, afectarea vederii (vedere încețoșată), scăderea frecvenței cardiace, dureri de cap, amețeli. În stările grave poate duce la pierderea totală a vederii (afectarea nervului optic), comă și deces.

Intoxicația cu alcool este o stare gravă ce pune în pericol sănătatea și viață oamenilor și are implicații numeroase cu consecințe nefaste, inclusiv și de comportament: crime, suicid, accidente rutiere, etc.

Şi mai grave, sunt riscurile consumului de alcool la tineri, deoarece la ei creierul este în proces de dezvoltare până la vârsta de 24 de ani, iar consumul de alcool poate periclita sau întrerupe acest proces. Consumul frecvent de alcool şi în cantităţi mari,  atestă probleme de învăţare și prezintă un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool la vârsta adultă.

În caz de intoxicație cu alcool este foarte important de adresat după ajutor medical, iar până la acordarea asistenţei medicale specializate, pentru a nu agrava şi mai mult starea pacientului sunt indicate următoarele măsuri de prim ajutor:

*  dacă persoana este conștientă, vorbiți-i clar și calm. Nu uitați, că o persoană intoxicată cu alcool nu poate gândi rațional, de aceea nu va reacționa pozitiv la mustrări sau ordine,
*  dacă persoana afectată vomită, supravegheați-o atent pentru a nu se îneca. Persoana intoxicată trebuie permanent să fie hidratată şi supravegheată dinamica manifestărilor simptomelor clinice.
*  în caz de agravare a stării generale: stare de inconștiență/comă, dereglări de respirație, etc. – chemați imediat ajutor medical de urgență.

 

Se recomandă în cazuri de intoxicație alcoolică acută de evitat următoarele acțiuni:

*  culcatul – alcoolemia din sânge poate crește, chiar dacă persoana nu mai consumă băuturi alcoolice;
*  consumul cafelei deoarece cafeaua deshidratează;
*  deplasarea în spaţiu. Acest lucru poate cauza căderi cu accidentări sau lovituri;
*  dușul rece – alcoolul reduce temperatura corporală, iar persoana va simți frigul mai puternic decât în mod normal, ceea ce-i poate agrava starea și provoca hipotermie.

Consumul nociv de alcool este un factor de risc responsabil de declanşarea multor  boli netransmisibile (BNT) și constituie aproximativ 20% (primul loc) din totalitatea factorilor de risc a BNT.

Circa 2,5 milioane de decese pe an la nivel mondial sunt ca urmare a consumului de alcool, sau aproape 4% din totalul deceselor sunt legate de alcool. Cele mai multe decese asociate consumului de alcool sunt atribuite leziunilor, cancerului, bolilor cardiovasculare şi cirozei hepatice.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
contactaţi la tel.: 022574678; 022294091; 022574657

Comments on 'Intoxicațiile acute cu alcool – un fenomen tot mai frecvent întâlnit în Republica Moldova' (0)

Comments are closed.