Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Rujeola se răspândește rapid, fii responsabil și protejează-te pe tine și pe cei din jur

Posted on 31/05/2018 in Comunicat de presă by admin

În Republica Moldova rujeola se răspândește extrem de rapid. Numai de la începutul anului 2018 până la 31 mai au fost înregistrate 28 cazuri, dintre care 6 de import – 5 din Ucraina (Cernăuți, Odesa, Vinița, Kiev și Reni) și unul din România (Cluj). Însă răspândirea ulterioară a rujeolei pe teritoriul țării noastre a fost cauzată de  2 cazuri din ele provocând 13 cazuri secundare în mun. Chișinău și 9 în r-nul Drochia. Alarmant este că doar în perioada lunii mai au fost înregistrate 26 cazuri, iar din numărul total de bolnavi 21 (75%) sunt de etnie romă.

În majoritatea cazurilor (68%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Doar 2 bolnavi (7%) au fost vaccinați cu 2 doze de vaccin, ultima  fiind administrată în anul 2002, ceea ce determină o durată lungă – de 16 ani de la vaccinare. Numai cu o singură doză au fost vaccinate 7(25%) persoane, dintre care 2 copii au fost vaccinați cu 5 zile înainte de la debutul bolii astfel că organismul nu a reușit să producă anticorpi pentru o protejare relevantă.

Din toți bolnavii înregistrați cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 7-17 ani – aproape jumătate din cazuri (46%), iar adulții, copiii de 1-6 și 0-1 ani constituind, respectiv, 29%, 14% și 11%.  De menționat că au fost afectați și 3 copii cu vârsta de până la un an, care încă nu erau eligibili pentru a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Situația creată, încă o dată în plus, dovedește că fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze că luarea deciziei de a nu fi vaccinat, este una iresponsabilă față de propria persoană și a celor din jur, astfel creând riscul de răspândire a rujeolei care are complicații grave pentru sănătate inclusiv deces. Fiecare persoană are dreptul și responsabilitatea de a fi vaccinat, astfel protejându-se pe sine însuși și pe cei din jur.

Amintim, că rujeola este de 6 ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, precum infecția urechii, pneumonia, surditatea permanentă, encefalita sau chiar decesul persoanei afectate. Dacă nu este menținută imunitatea de grup, ce poate fi obținută doar prin vaccinare, rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților.  Regretabil, însă în Republica Moldova în anul 2017 acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei (ROR) a constituit doar 87%, ceea ce nu este suficient pentru a asigura protejarea fiecărei persoană de această boală.

Reiterăm repetat că vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective, fiind supuse unor teste riguroase și, conform datelor acumulate în perioada de peste 50 de ani de utilizare, ele au un raport de siguranță foarte bun. Trei doze de vaccin administrate oferă aproximativ 100% protecție împotriva rujeolei. În Republica Moldova, calendarul de vaccinări prevede administrarea a 3 doze  de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), la vârstele de 1 an, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică întreprind toate măsurile relevante pentru a stopa răspândirea rujeolei și, totodată, îndeamnă populația de a se proteja de această boală prin vaccinare, în deosebi a persoanelor care doresc să călătorească în zonele afectate de rujeolă, precum România, Ucraina, Grecia, Italia, Muntenegru, etc. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.

Atenționăm că situația epidemiologică prin rujeolă în țările vecine rămâne a fi în continuare alarmantă. În Ucraina, pe parcursul anului curent (până la 27 mai), au fost înregistrate 18.144 cazuri, dintre care 8 decese, fiind înregistrate doar numai în săptămâna 21 a anului 2018 1334 cazuri noi. În ultima perioadă, cele mai afectate sunt regiunile Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov și Kiev. În România, în perioada anului 2017 și 25 mai curent au fost înregistrate 13.563 cazuri inclusiv 55 decese.

Apelăm repetat, către toate persoanele, care ar putea influența asupra deciziilor celor din jur – de a se implica activ în promovarea vaccinărilor copiilor și adulților pentru a stăvili răspândirea bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.

Rețineți! Vaccinurile funcționează pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur.

 

Serviciul informare și comunicare cu mass media 022574700

Pentru mai multă informație, apelați la tel.:022574674; 022574503

Comments on 'Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă. Rujeola se răspândește rapid, fii responsabil și protejează-te pe tine și pe cei din jur' (0)

Comments are closed.